Nieuws

Zaanstad bestrijdt Japanse duizendknoop met Round Up

ZAANSTAD – De gemeente Zaanstad heeft vastgesteld dat de Japanse duizendknoop zich in de stad zodanig snel verspreidt dat het een bedreiging voor de biodiversiteit wordt. Europese wetgeving en de Nederlandse richtlijnen vragen om een actieve bestrijding. De chemievrije bestrijding heeft tot nu toe te weinig resultaat opgeleverd. Daarom zal de gemeente glyfosaat (Round Up) gaan inzetten.

B&W laten met de inzet van Round Up een uitgangspunt los, namelijk dat Zaanstad (al sinds 2015) een chemievrije gemeente is. De inzet van schapen en maaien leidt echter tot onvoldoende resultaat. In 2017 en 2018 is met het injecteren van heet water in de bodem geëxperimenteerd. De plant kwam echter terug en deze bestrijding is te kostbaar.

‘Minimale milieuschade door glyfosaat’

Volgens de gemeente is de inzet van glyfosaat (Round Up) bij gebrek aan een afdoende biologische bestrijdingsmethode noodzakelijk. B&W verwijzen naar een landelijk onderzoek van de stichting PROBOS en de Wageningen Universiteit en Research, waaruit blijkt dat de Japanse duizendknoop alleen gericht te bestrijden is met glyfosaat. De kosten zijn laag en de milieuschade is minimaal. Vandaar de keuze van B&W voor de inzet van het middel.

Risico’s van laten overwoekeren

De gemeente stelt dat de plant met zijn uitgebreide wortelgestel dijken en ook constructies als kademuren en funderingen van gebouwen kan wegdrukken. De wortels gaan wel tot drie meter diep de grond in. De plant vermenigvuldigt zich razendsnel. Doe je niets dan is de schade enorm en dat kan veel geld kosten.

Glyfosaat is schadelijk voor bijen

B&W spreken van een minimale milieuschade. Echter uit diverse publicaties blijkt dat het gebruik van glyfosaat (Round Up) uiterst schadelijk is voor bijen. Honingbijen die er aan worden blootgesteld gaan sneller dood aan bacteriële infecties. Uit laboratoriumproeven bleek dat van de bijen die zowel aan het bestrijdingsmiddel als een ziekmakende bacterie kregen toegediend massaal het loodje legden: 90% binnen een week, 50% die alleen aan de ziekmaker werden blootgesteld.

De massale bijensterfte van de afgelopen jaren wordt daarom in verband gebracht met de inzet van bestrijdingsmiddelen als Round Up. Het is niet voor niets dat de inzet van dit bestrijdingsmiddel controversieel is.

‘Geen inzet van bestrijdingsmiddelen’

Het is opvallend dat B&W met deze aanpak komen, temeer omdat de Zaanse Politieke Vereniging ROSA de afgelopen jaren een verklaard tegenstander was van de inzet van bestrijdingsmiddelen. In april 2016 toog de fractie zelfs naar de Heemtuin in Zaandam om te genieten van een ‘blije bijenbijeenkomst’. De ROSA-politici werden toen ingelicht over de bijen. De bijeenkomst was ook ingegeven om een statement te maken in de problematiek van de massale bijensterfte. Toenmalig steunfractielid Mariska Schuttevaer (thans raadslid) was zeer uitgesproken in haar mening: ‘Zet geen bestrijdingsmiddelen in’, juist omdat dit schade berokkend aan insecten. Zie ook filmpje hieronder (uit het beeldarchief van Dré Prijs). Bijzonder dus dat er nu een besluit ligt van een college waarvan ROSA deel uit maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.