Nieuws

Raad van State vernietigt bestemmingsplan Hembrugterrein

DEN HAAG – De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het voormalige defensieterrein Hembrug in Zaandam vernietigd. Zaanstad wilde het terrein in twintig jaar ontwikkelen tot een gemengd woon- en werkgebied met ruimte voor 1.000 woningen.

Dat kan alleen als in de toekomst blijkt dat voor deze woningen een aanvaardbaar geluidsniveau kan worden bereikt. Nu is dat niet het geval, stelt de Afdeling bestuursrechtspraak.

Uitbreidingsmogelijkheden bedrijven

Onder meer Frites uit Zuyd B.V., het Havenbedrijf Amsterdam en een aantal bedrijven op industrieterrein Westpoort in Amsterdam dienden bezwaren in tegen het bestemmingsplan.  Zij vrezen dat de herontwikkeling van het Hembrugterrein ten koste gaat van hun eigen bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden.

Zeehavennorm

Het Hembrugterrein ligt binnen de geluidszone van Westpoort in het Westelijk Havengebied. De gemeenteraad van Zaanstad heeft vanwege het geluid van de bedrijven op Westpoort in het bestemmingsplan gebruik gemaakt van de zogenoemde zeehavennorm. Die norm maakt het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden woningen te bouwen met eenmaximale geluidsbelasting van 60 d(B)A. Een voorwaarde is dat het om een ‘beperkte uitbreiding van bestaand woongebied’ moet gaan.

Omdat het bestemmingsplan meer dan 1.000 woningen mogelijk maakt is de Afdeling bestuursrechtspraak van oordeel dat het in het plan niet gaat om een beperkte uitbreiding van bestaand woongebied.

Gemengd woon- en werkgebied: onmogelijk

Door de geluidsbelasting is de geplande ontwikkeling tot gemengd woon- en werkgebied niet meer mogelijk. Daarom komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot het oordeel dat, mede vanwege de samenhang van de onderdelen in het bestemmingsplan, het hele bestemmingsplan moet worden vernietigd.

De Raad van State sluit niet uit dat de gemeente Zaanstad in de toekomst het Hembrugterrein alsnog ontwikkelt tot woon- en werkgebied. Maar hij voegt er aan toe dat het alleen kan als blijkt dat het ‘ruimtelijk aanvaardbaar’ is

Meer info

De uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak kun je hier bekijken: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@115176/201803026-1-r1/#highlight=hembrugterrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.