Nieuws

De Kroon aanwinst aan de Mauritsstraat

ZAANDAM – Op het voormalige BAM bedrijventerrein komen 67 koopappartementen in Zaans industriële stijl: de Kroon. Wethouder Song:ul Mutluer en de ontwikkelaar Investeringsmaatschappij BS BV hebben vorige week hiertoe een overeenkomst getekend.

Het nieuwbouwplan bestaat uit vier geschakelde ‘woonfabrieken’ en een ‘loods’. Patriek Duisdecker (architect van FKG): “De fabriekspanden van Verkade uit de nabije omgeving zijn een belangrijke drager en inspiratiebron. Zo sluiten we aan op het rijke verleden, maar transformeren de plek in een geheel eigen karakter.” De eigentijdse wijze komt vooral tot uiting in het gebruik van fraai gemetselde bakstenen, grote verticale gevelopeningen, beton, staal en industriële elementen (laaddeuren en hijsbalken). De architect heeft het geheel vertaald naar een nieuwe architectuur.

De appartementen variëren in grootte van 40 tot 80 vierkante meter en in prijsklassen (van € 185.000 – € 215.000 oplopend tot € 350.000). Om de woningen voor een grotere groep mensen financieel bereikbaar te maken wordt gekeken of de grond in erfpacht kan worden uitgegeven. Dat wil ook het college zegt wethouder Mutluer: “Hoogstaande nieuwbouw in Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn.”

De overeenkomst is een belangrijke stap vooruit in de ambitie van Zaanstad om 1000 woningen per jaar te bouwen. De ontwikkelaars kunnen nu een bouwaanvraag gaan indienen. De bouw kan dan eind dit jaar al starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.