Aanpak Thorbeckeweg
Nieuws

B&W willen voorkeursalternatief aanpak Thorbeckeweg

ZAANSTAD – Het college van B&W stemt in met het voorkeursalternatief voor de aanpak van de verkeersdruk op de Thorbeckeweg, nu een planstudie heeft aangetoond dat het haalbaar en betaalbaar is. Met het alternatief wordt de verkeersdruk aangepakt, het openbaar vervoer en het fietsverkeer verbeterd en de overlast voor de omwonenden verminderd. Binnenkort wordt het voorkeursalternatief aangeboden aan de gemeenteraad.

Begin maart 2019 hebben bestuurders van Zaanstad, de Vervoerregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten om het gebied veiliger en beter bereikbaar te maken. Een en ander past binnen de Aanpak Verkeersdruk Ambacht N516 Thorbeckerweg (AVANT) dat een onderdeel is van de Corridorstudie Amsterdam-Hoorn.

Afgelopen twee jaar is de verbetering van de doorstroming op de Thorbeckeweg onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat een combinatie van maatregelen de meeste kansen biedt.

Bij de Vijfhoekkruising komt een onderdoorgang voor het oost-west verkeer met een kortere en veiligere oversteek voor fietsers en voetgangers. Er komt een nieuwe T-aansluiting op de Thorbeckeweg ter hoogte van de busbrug De Vlinder. Daarmee krijgt de Achtersluispolder een centralere entree voor het autoverkeer en ontstaat een snellere verbinding voor gebruikers van het openbaar vervoer. De Westkolkdijk wordt afgesloten, zodat de doorstroming van het verkeer naar de A8 wordt verbeterd.

Toekomstige doorstroming

De Thorbeckeweg is een cruciale verkeersader voor grote woongebieden in Zaandam Zuid, Poelenburg en Zaandam Centrum en tevens voor de belangrijke industrieterreinen (Hoogtij, Zuiderhout, Westerspoor) en de ontwikkelingsgebieden (Achtersluispolder en Hembrugterrein). De verwachting is dat de fileproblematiek in de toekomst zal blijven toenemen. De doorstroming van het openbaar vervoer en fietsverkeer is nu ook problematisch. “De Aanpak Vijfhoek, Ambacht, Thorbeckeweg is een van de vele projecten die we samen met het rijk en de regio aanpakken, om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de hele regio te verbeteren. We willen een stad zijn en blijven waar mensen met plezier wonen en werken, ook als het aantal inwoners groeit. Dit betekent dat er extra woningen, nieuwe verbindingen en voorzieningen nodig zijn”, zegt wethouder Gerard Slegers.

Meer info:

Bekijk hier meer informatie over de AVANT: https://thorbeckeweg.zaanstad.nl/ of hier op de site van de gemeente Zaanstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.