Nieuws

Struikelstenen in Zaandam en Koog onthuld

ZAANSTAD – Op 16 april heeft de Werkgroep Struikelstenen Zaanstad in Zaandam en Koog aan de Zaan 31 struikelstenen onthuld. Deze stenen worden gelegd voor omgekomen Joodse inwoners van onze streek. Er worden dit jaar en in 2020 totaal 170 struikelstenen gelegd.

Dinsdagmiddag werden bij de Pieter Pauwstraat 94 in Zaandam vier stenen gelegd voor het gezin Littwitz. Tijdens een ceremonie werd het een en ander verteld over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de Zaanstreek in het algemeen en over de familie Littwitz in het bijzonder. De familie heeft tot begin 1942 op het adres gewoond. Na afloop werden bij de struikelstenen steentjes gelegd.

Ook werden struikelstenen onthuld voor de families Pais (D. Doniastraat 113, Zaandam), Van Hoorn (D. Doniastraat 30), Knopf (J.C. van Wessemstraat 11, Zaandam).

Woensdag 17 april worden struikelstenen onthuld bij het adres Zuiderven 13 in Zaandam. De familie van Thijn woonde daar tot 1942 en verder voor de families Meijer (A.F. de Savornin Lohmanstraat 6a, Zaandam), Verdoner (Saenredamstraat 27, Zaandam) en Cohen (Dahliastraat 28, Koog aan de Zaan).

Foto’s

Fotograaf Lammert Melk maakte de volgende fotoreportage voor RadioTV Zaanstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.