Cultuur Nieuws

‘Een leven met klei’ – Overzichtstentoonstelling van Klaas de Boer

ZAANDIJK – Klaas de Boer, als keramist een begrip in de Zaanstreek, viert dit jaar zijn 75e verjaardag. Er wordt groots uitgepakt met een overzichtstentoonstelling in Het Weefhuis in Zaandijk. Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de hoogtepunten van zijn carrière, met dank aan verschillende eigenaren die hiervoor hun kunstbezit beschikbaar hebben gesteld. Daarnaast zal er recent werk te zien zijn. De opening was op zaterdag 6 april. Komend weekeinde is de laatste kan om deze bijzondere overzichtsexpositie te gaan bekijken.

Klaas de Boer, opgeleid aan de kunstacademie in Amsterdam, heeft een schitterend oeuvre tot stand gebracht. Veel van zijn inspiratie haalde hij uit verre reizen, waarbij oude beschavingen en technieken een bijdrage leverden aan zijn moderne inzichten en professionaliteit. De overzichtstentoonstelling ‘een leven met klei’ laat een ontwikkeling zien van verstilde Egyptische vormen via zen-boeddhistische raku-technieken naar figuratieve Japanse afbeeldingen.

Vorm en kleur evolueren tot een unieke eigen stijl. De keramiekobjecten van Klaas de Boer kenmerken zich door een uitstraling van eenvoud in vorm en finesse in afwerking. De eenvoud refereert aan het naïeve lijnenspel van rotstekeningen, waar Klaas al sinds lang door gefascineerd is.

Het boek ‘een leven met klei’ is een tentoonstellingscatalogus en een eerbetoon ineen en vormt een kunstwerk op zich. Het geeft in woord en beeld een prachtige indruk van het werk van Klaas de Boer. Initiatiefnemers van dit boek zijn Linda Stroo, Jaap Brantjes en Rob de Boer, respectievelijk partner, zwager en broer van Klaas. Zowel het boek als de overzichtstentoonstelling zijn buiten medeweten van Klaas tot stand gekomen, maar een mooier eerbetoon kan een kunstenaar zich niet wensen.

Voor een Zaanse keramist, die meerdere opdrachten uitvoerde voor de gemeente Zaandam, is Het Weefhuis de aangewezen locatie om het-werk-van-een-leven te exposeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.