Nieuws

Stadsherstel heeft Bullekerk overgenomen

ZAANDAM – Stichting Stadsherstel heeft de bijna 400 jaar oude Westzijderkerk te Zaandam overgenomen. In de kerk is de geschiedenis van Westzaandam prachtig af te lezen. De stichting is blij te kunnen melden dat de kerk weer een openbare functie krijgt.

Voortbestaan Bullekerk
Oorspronkelijk was het interieur van de kerk eenvoudig en doelmatig. In een later stadium zijn er wel verfraaiingen in de kerk aangebracht. Dat werd onder anderen uitgevoerd door de beeldsnijders die zich in West- en Oostzaandam gevestigd hadden als gevolg van de grote ontwikkeling van de Zaanse scheepsbouw in de zeventiende eeuw. Als er tijd over was, sneden zij met veel liefde en kennis van het ambacht werken voor de kerk. Mooi houtsnijwerk is te vinden aan de burgemeestersbank, op de kap zijn onder andere Geloof, Hoop en Liefde en koning Salomo uitgebeeld. Aan de voet van de zuiltjes staan afbeeldingen uit het Zaanse bedrijfsleven. 
In 1644 werd de kerk met een preekstoel en ook weer fraai houtsnijwerk verfraaid. De grote houten pelikaan, onder de preekstoel, is een markant beeld in het interieur. De pelikaan die de jongen voedt met haar eigen bloed is een bekend religieus motief dat symbool staat voor de offerdood van Christus.

Al in 1898 was de kerk er slecht aan toe, er waren grote scheuren in de buitenmuren. Het kerkbestuur schreef een aanbesteding uit voor het slopen van het gebouw, het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap adviseerde tot herstel van de kerk over te gaan. Maar dat de kerk er nog staat, hebben we niet aan de toenmalige Rijksbouwmeester Pierre Cuijpers te danken (Pierre Cuijpers was de grote architect van bijvoorbeeld het Centraal Station, het Rijksmuseum en katholieke kerken in die tijd. Stadsherstel Amsterdam heeft de Vondelkerk en de Posthoornkerk, beiden van zijn hand, in bezit). Hij onderzocht in dat jaar de fundering en constateerde dat die te bouwvallig was voor restauratie. De kerkvoogden deden vervolgens een eigen onderzoek en vroegen met een nieuw plan subsidie aan voor restauratie. Ondanks het negatieve advies van Cuijpers werd de subsidie verleend en kon de restauratie in 1899 starten. Het toekomstige plan voor de Bullekerk. En meer dan 100 jaar later krijgt de kerk dankzij Stichting Cultureel Centrum Bullekerk en Stadsherstel Amsterdam weer een nieuw perspectief.

Stichting Cultureel Centrum Bullekerk

Door terugloop van het aantal kerkgangers zag de Protestantse Gemeente zich in 2018 genoodzaakt om één van haar kerken af te stoten. Zij zag in Stadsherstel een goede partij om de Westzijderkerk een waardige toekomst te geven. Vooral het plan van Stichting Cultureel Centrum Bullekerk van twee Zaanse ondernemers, die de kerk straks van Stadherstel gaan huren, sprak hen aan (Stichting Cultureel Centrum Bullekerk is te bereikeninfo@bullekerk.nl). De ondernemers willen de kerk, samen met de al bestaande vrijwilligersgroep, dagelijks openstellen en onder andere de verhalen over Westzaandam vertellen naast het organiseren van diverse culturele activiteiten in de kerk. Natuurlijk mag een lekker drankje of hapje dan niet ontbreken. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt en wordt gezocht naar financiering en fondsen die deze mooie Zaanse droom kunnen realiseren. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op: https://www.stadsherstel.nl/94/diversen/nieuws/details/overgenomen-de-bullekerk-in-zaandam/?id=10245

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.