Zaanse centrum in 2040: Burcht compleet andere opzet

B&W willen snel aan de gang

Toekomstschets van de Burcht (bron: Olivier Rijcken)

ZAANSTAD – De gemeenteraad krijgt binnenkort het ‘Perspectief Centrum Oost’ ter besluitvorming voorgelegd. Daarin is het toekomstbeeld vastgelegd voor het Zaanse centrum medio 2040. Een compleet andere opzet voor de Burcht dan we nu zijn gewend.

Geen saaie parkeerplaats meer, maar een plek met ruimte voor ontmoeting en gezelligheid, spelen en bewegen en langzaam verkeer. B&W stellen de raad voor te kiezen voor minder zichtbaarheid van auto’s in het straatbeeld en geconcentreerd parkeren in enkele parkeergarages. De gemeente wil de Zaanoevers en de cultuurhistorische kwaliteit van het gebied beter gaan benutten. De kwaliteit denkt de gemeente te vergroten door 800 woningen toe te voegen in een divers aanbod. Langs de nieuwbouw aan de waterkant wordt ruimte gerealiseerd voor aantrekkelijke functies die de levendigheid en verblijfskwaliteit van het gebied moeten vergroten. De Burcht wordt een intiem stadsplein met ruimte voor ontmoeting, winkeltjes, terrasjes en doorkijkjes naar de Zaan.

Maatschappelijke voorzieningen

De nieuwe woningen in het gebied moeten ‘energieleverend zijn’, schrijven B&W aan de gemeenteraad. Het perspectief biedt ruimte voor maatschappelijke voorzieningen die het gebied nodig heeft. Dat kunnen buurthuizen, scholen, huisartsen, fysiotherapeuten of kinderdagverblijven zijn. Daarnaast wordt er veel groen aan het gebied toegevoegd, waardoor een prettige plek ontstaat en de klimaatbestendigheid van het gebied wordt vergroot.

Schets toekomst Klauwershoek (bron: Olivier Rijcken)

Snel aan de slag

Alle aanpassingen betreffen niet uitsluitend de Burcht, maar ook de Peperstraat en de Klauwershoek. “Wij zien de oostkant van het centrum als een verlengstuk van onze vernieuwde stadscentrum en dat spreekt ook uit dit perspectief”, zegt wethouder Gerard Ram. “Wij zien een gebied voor ons met levendige buurtjes met hotels en horeca, moderne architectuur, passend bij de Zaanse identiteit. Een plek waar inwoners de Zaan kunnen zien en ervaren. Een plek waar het leuk is om te zijn en waar je een wandelingetje wil maken en je je veilig voelt.” De gemeente wil snel met de Peperstraat aan de slag gaan. Als de gemeenteraad het perspectief vaststelt, wordt er verder gewerkt aan de ontwikkelstrategie. In de strategie wordt uitgewerkt op welke manier het toekomstperspectief gerealiseerd kan worden. De gemeente blijft in gesprek met betrokken bewoners en ondernemers uit de buurt.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.