Recreatiepark Nauerna met onmiddellijke ingang gesloten

Stortplaats lekt percolaatwater en is mogelijk een risico voor de gezondheid

Stortplaats Afvalzorg bij Nauerna

ZAANSTAD – Afvalzorg heeft Park Nauerna met onmiddellijke ingang van de gemeente moeten sluiten. Er zijn twijfels over het veilig kunnen recreëren op dit park. De stortplaats lijkt percolaatwater te lekken. Recreanten kunnen daarmee in aanraking komen. Om die reden heeft de GGD de gemeente geadviseerd om “de stortlocatie niet meer als recreatieterrein te gebruiken en pas open te stellen nadat de risico’s op contact met percolaatwater tot nihil zijn teruggebracht”.

De GGD heeft recente onderzoeksresultaten van veiligheidsrisico’s, waaronder de mogelijkheid van uittredend percolaatwater onder de loep genomen. Percolaatwater is regenwater dat de toplaag van de afvalberg ingaat, vervolgens in aanraking komt met afval om vervolgens op een andere plaats weer uit te spoelen. Afhankelijk van het type afval waarmee regenwater in aanraking komt, kan percolaatwater een risico zijn voor de gezondheid van recreanten. De gemeente weet sinds donderdag dat er percolaatwater is aangetroffen.

Preventie

De gemeente kan gezondheidsrisico’s niet uitsluiten. Daarom zijn er preventieve maatregelen getroffen. Publiek mag het park niet meer in. De toegang is donderdag 7 maart voor publiek gesloten. Bewoners van Nauerna zijn vandaag per brief geïnformeerd. Volgende week is er een informatieavond. De gemeente overlegt de komende tijd met Afvalzorg en de Provincie Noord-Holland om te bekijken of en wanneer het park weer open kan.

Vervolgonderzoek

De gemeente betreurt de situatie omdat de ontwikkeling komt na jarenlang overleg met diverse belanghebbenden, waaronder buurtbewoners en Afvalzorg, dat heeft geleid tot het omvormen van het gebied tot recreatiepark. Ieders betrokkenheid en verantwoordelijkheid wordt de komende tijd opnieuw onder de loep genomen. Mogelijke risico’s voor mens, dier en milieu worden verder onderzocht en waar mogelijk weg genomen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.