Gerdi Verbeet speecht bij Herdenking Hannie Schaft

Gerdi Verbeet speecht tijdens Herdenking Hannie Schaft in Zaandam (foto: Lammert Melk)

ZAANDAM – Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Traditioneel wordt dat in Zaandam gedaan met het eren van Hannie Schaft als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie.

De herdenking van Hannie Schaft vindt altijd plaats bij het monument bij de Westzijde 39 in Zaandam. Greet Plekker – van Sante deed ook dit jaar weer de opening. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, tegenwoordig voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei was uitgenodigd om te speechen. Ook al een langjarige traditie is de bloemlegging door de bovenbouw van de Hannie Schaftschool. De school heeft het monument geadopteerd en bezoekt regelmatig de Eerebegraafplaats Bloemendaal waar honderden verzetsstrijders, waaronder Hannie Schaft, zijn begraven. De school besteedt veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog in de lessen. Ook dit jaar was er tijdens de plechtigheid weer een bijdrage van de scholieren.

Namens het college van B&W werd door locoburgemeester Sanna Munnikendam bloemen gelegd. Na haar werden bloemen bij het monument gelegd door verzets- en vrouwenorganisateis, Amnesty International, politieke partijen en aanwezigen.

Fotoreportage Lammert Melk

Fotograaf Lammert Melk was bij de herdenking aanwezig en maakte voor ons de volgende fotoreportage:

 

Bezoek Hannie Schaftschool aan Eerebegraafplaats Bloemendaal

Het is een langjarige traditie dat de bovenbouw van de Hannie Schaftschool een bezoek aflegt aan de Eerebegraafplaats Bloemendaal waar honderden verzetsstrijders begraven liggen. RadioTV Zaanstreek maakte een aantal van deze indrukwekkende bezoeken mee en maakt van een een videoreportage (11 april 2018) die hieronder nogmaals is opgenomen:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.