Schrijfactie op Internationale Vrouwendag voor vrouwen in Saudi-Arabië

Schrijfactie voor vrouwen in Saudi-Arabië (Bron afbeelding: Amnesty International AI)

ZAANDAM – Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, houden vrijwilligers van de werkgroep Partij voor de Dieren Zaanstreek en leden van de fractie Zaanstad een schrijfactie voor vrouwelijke activisten die strijden voor vrouwenrechten. In Café De Fabriek worden tussen 18.00 en 19.00 uur kaarten en brieven geschreven. Iedereen is van harte welkom om mee te doen. De actie draait om drie Saudische activisten die in de gevangenis zitten en worden gemarteld omdat ze in opstand kwamen tegen het autorijverbod voor vrouwen. Ze heten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. Het plan is om de dappere vrouwen een hart onder de riem te steken door kaartjes en brieven naar de gevangenis te sturen.

Petitie
De schrijfactie is een initiatief van Amnesty International. De organisatie verzamelt tevens handtekeningen voor een petitie om de koning van Saudi-Arabië op te roepen de activisten vrij te laten en te beschermen tegen marteling. Dit kan online, maar de PvdD zorgt op deze avond ook voor papieren petities die ter plekke ondertekend kunnen worden.

Kaarten voor leuke vrouwen in jouw omgeving
Er zijn ook kaarten beschikbaar voor deelnemers aan de schrijfactie om gratis kaarten te sturen naar vrouwen die wat extra aandacht verdienen. Een goede vriendin, een behulpzame buurvrouw of een lieve moeder; deelnemers kunnen zelf kiezen wie ze in het zonnetje zetten.

Saudi-Arabië: vrouwen worden achtergesteld
Vrouwen hebben in Saudi-Arabië niet dezelfde rechten als mannen. Ze hebben toestemming van hun mannelijke voogd nodig als zij willen reizen, werken of studeren. Pas sinds kort mogen ze autorijden. Maar de activisten die voor dit recht streden, hebben hier niet van kunnen profiteren. Ze zitten in de gevangenis. Sommigen zijn daar zelfs gemarteld. Een vrouw kreeg te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen werden gedwongen elkaar te zoenen. Ook kregen vrouwen elektrische schokken toegediend. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden alleen maar vreedzaam voor rechten die zo vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld. Vrouwelijke activisten lopen vaak meer risico’s dan hun mannelijke collega’s. Zij krijgen zeer geregeld te maken met seksueel geweld, lastercampagnes en druk vanuit familie en hun gemeenschap.

Bron: Persbericht Partij voor de Dieren Zaanstreek

Meer informatie

Informatie over de schrijfactie voor vrouwen in Saudi-Arabië vind je op: de website van Amnesty International

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.