Zaanstreek herdenkt Februaristaking 1941

REGIO – In Amsterdam werd op 22 en 23 februari 1941 op grove wijze opgetreden tegen Joodse mannen. 427 jonge mannen werden meedogenloos bijeengedreven op het Jonas Daniël Meijerplein, waarna zij, als tussenstop, naar kamp Schoorl werden gebracht. In Ams terdam groeide snel het verzet tegen deze deportatie en op 25 februari brak een brede staking uit, die ook snel zijn weg vond buiten Amsterdam, zoals naar onze Zaanstreek.

Naar schatting 10.000 arbeiders in onze streek legden uit protest en solidariteit op 26 februari ook hun werk neer. Elk jaar, nu 78 jaar na die dappere acties waarbij levens op het spel stonden, staan we daar weer bij stil. Vooral om de moedige Nederlanders van die tijd niet te vergeten, maar ook omdat de strijd tegen discriminatie van groepen en haat zaaien ook nu nog actueel is.

Traditiegetrouw herdenken wij deze bijzondere dag uit de Zaanse  geschiedenis bij het monument voor de Februaristaking op de Wilhelminabrug in Zaandam, naast het Zaantheater.

Filmpje

RadioTV Zaanstreek maakte een kort videoverslag van de bloemlegging bij het monument:

Foto’s Lammert Melk

Fotograaf Lammert Melk maakte voor RadioTV Zaanstreek de volgende fotoreportage:

In het album is ook een tegel te zien die ligt bij een woning aan de Harenmakersstraat. De tekst luidt: Op de zolder van Harenmakersstraat 17 stencilden leden van de Communistische Partij van Nederland op 25 Februari 1941 oproepen om uit protest tegen de jodenvervolging het werk neer te leggen. Ze vormden de aanzet tot de Februaristaking,waaraan tienduizenden Zaankanters meededen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.