Cameratoezicht Dam leidt tot intensievere samenwerking Zaanstad en politie

Nieuwe uitkijkcentrale in oude meldkamer Prins Bernhardplein

Cameratoezicht op de Dam in Zaandam

ZAANSTAD – De samenwerking tussen Zaanstad en de politie met betrekking tot het cameratoezicht in het centrum van Zaandam wordt geïntensiveerd. Beide partijen hebben hierover een overeenkomst gesloten. Dat blijkt uit een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad. Doel van de samenwerking is om de camerabeelden effectiever en efficiënter uit te kijken zodat meer preventief gehandhaafd kan worden. Op die manier zijn er minder repressieve acties nodig.

Het cameratoezicht is in 2002 geïnitieerd met als doel om de uitgaansgebieden, de winkelstraten en de aandachtsgebieden te monitoren. De camera’s draaien 24 uur per dag en de beelden worden vastgelegd. Tijdens uitgaansuren in de weekend en tijdens evenementen worden de beelden live uitgekeken. Dat gebeurt nu uitsluitend door politiefunctionarissen.

De partijen onderzoeken of het mogelijk is om ook gemeentepersoneel in te zetten voor het uitkijken van beelden. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in Alkmaar en Almere. Voor dit doel worden nu aantal boa’s opgeleid tot observant. Zij kunnen straks, naast het uitkijken in het kader van openbare orde, ook de collega’s van Straattoezicht en jeugdboa’s op de hoogte brengen en aansturen bij overlastsituaties. Voordeel van deze werkwijze is dat er sneller kan worden ingegrepen. Er wordt ook onderzocht of het aantal uren dat beelden live worden uitgekeken door observanten kan worden uitgebreid.

B&W schrijven dat er verder een businesscase wordt opgesteld voor een nieuwe uitkijkcentrale. De huidige locatie, politiebureau Zaantheater, wordt binnenkort afgestoten. Mogelijk wordt de oude meldkamer op het Prins Bernhardplein de nieuwe uitkijkcentrale, maar dat wordt nog onderzocht. Vanuit de nieuwe uitkijkcentrale zou Zaanstad mogelijk ook (tegen betaling) voor andere gemeenten beelden kunnen uitkijken, schrijft het college.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.