College moet toepassen AVG verduidelijken

POV: Toepassing AVG door gemeente leidt tot onduidelijkheden

Voorbeeld van hoe Zaanstad de AVG toepast in het Raadsinformatiesysteem (Bron: www.zaanstad.nl)

ZAANSTAD – Het College van B&W moet duidelijkheid verschaffen over hoe de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt toegepast. Dat blijkt uit een motie vreemd aan de orde, die de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) donderdag 14 februari zal indienen tijdens de raadsvergadering.

De POV stelt bij haar overwegingen dat het goed is dat het invullen van online formulieren (o.a. via gemeentelijke website) voldoet aan de eisen van de AVG, maar dat het niet de bedoeling is dat door toepassing van de verordening bijvoorbeeld een subsidieaanvraag geheim wordt. “Subsidie is belastinggeld en per definitie moet toegekende subsidie openbaar zijn”, schrijft de POV.

De onduidelijkheid omtrent de toepassing van de AVG betreft ook het plaatsen van zienswijzen door inwoners en hoe hiermee binnen de AVG wordt omgegaan. Harrie van der Laan: “Vaak worden zienswijzen op het besloten deel van het Raadsinformatiesysteem (RIS) geplaatst zonder dat het duidelijk is of dit terecht is. Het kan niet de bedoeling zijn dat alle ingediende zienswijzen geheim blijven als gevolg van de AVG.”

Volgens de fractievoorzitter van de POV moet het voor subsidieaanvragers al bij het invullen van het aanvraagformulier duidelijk zijn dat persoonlijke gegevens mogelijk getoond worden in overzichten en publicaties en dat dit ook geldt voor het indienen van zienswijzen betreffende het gemeentelijk beleid.

Duidelijkheid

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil dat het college duidelijk verschaft over hoe de formulieren op de gemeentelijke website voldoen aan de AVG-eisen en of die eventueel aangepast gaan worden. Verder wil de POV dat duidelijkheid wordt verschaft aan de gemeentelijke organisatie hoe om te gaan met de AVG als vragen van de pers beantwoord moeten worden. Even zo belangrijk dat er duidelijkheid moet komen over de vraag of gemeentelijke verordeningen moeten worden aangepast vanwege de AVG en hoe de regels in toekomstige verordeningen opgenomen dienen te worden.

Tenslotte wil de POV dat het college de gemeenteraad informeert wat er al is gedaan en hoe het college dit verder wil gaan uitbouwen.

De motie wordt donderdag 14 februari in stemming gebracht tijdens de raadsvergadering.

UPDATE 14 februari 2019

De motie van de POV is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.