Zaanstad wijzigt beloningssysteem voor Zaankanters die stad schoonhouden

Vrijwilligers niet meer individueel belonen, maar als groep

Inwoners ruimen zwerfafval op (archief: foto uit video)

ZAANSTAD – In Zaanstad zijn meerdere bewoners die zich inzetten voor een schone openbare ruimte. Met 24 bewoners is een convenant afgesloten voor het structureel schoonhouden van een vast gebied. Voor hun inzet ontvingen zij tot en met 2018 een financiële beloning. Zaanstad gaat het beloningssysteem voor deze vrijwilligers wijzigen.

In de praktijk blijkt dat het lastig is om op individuele basis inzet vast te kunnen stellen. Omdat het hier vooral gaat om mensen met een hoge maatschappelijke betrokkenheid is besloten om de vrijwilligers niet meer individueel financieel te belonen maar als groep. Daarom wordt er gekozen voor een beloning in de vorm van een bijeenkomst/uitstapje, een persoonlijke attentie en de mogelijkheid om gezamenlijk een maatschappelijk initiatief in Zaanstad te ondersteunen. Met deze manier van belonen zet de gemeente in op het waarderen en samenbrengen van vrijwilligers die zich tastbaar inzetten voor een schone openbare ruimte. Deze werkwijze sluit aan bij het vrijwilligersbeleid van de gemeente Zaanstad.

Voor 2019 is een bedrag van € 7.000 beschikbaar voor de beloning van deze vrijwilligers. Hiervan wordt € 3.000 gebruikt voor het steunen van maatschappelijke initiatieven. De schoonadoptanten kunnen zelf met voorstellen komen voor bijvoorbeeld een evenement of een voorziening voor de buurt. De beoordeling van deze ideeën doen de schoonadoptanten zelf ook voor een belangrijk deel. Daarnaast wordt € 2.000 gereserveerd voor een uitstapje met alle schoonadoptanten. Tot slot wordt er € 2.000 gebruikt voor een waardebon en een persoonlijk bedankje voor iedere bij de gemeente bekende Zaankanter die helpt de gemeente schoon te houden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.