Vragen DENK over beveiliging islamitische instellingen

'Is er wel budget voor beveiligen islamitische instellingen?'

Sultan Ahmet Moskee in Zaandam

ZAANSTAD – De gemeenteraadsfractie van DENK heeft B&W vragen gesteld omtrent de beveiliging van de islamitische instellingen in onze stad. Aanleiding hiervoor is de aanpak van de gemeente Amsterdam op dit gebied. Daar heeft burgemeester Halsema gezegd dat er sprake is van een ‘verhoogd voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen’. Zij acht de kans op een aanslag reëel.

In de hoofdstad is daarom een budget van 1.8 miljoen euro beschikbaar gesteld om de beveiliging van islamitische instellingen te verbeteren.

Fractievoorzitter Sebnem Pancar schrijft in haar brief aan het College van B&W dat het  ‘bekend [is] dat veiligheidsdiensten al een tijd een groeiende dreiging vanuit de extreemrechtse hoek opmerken’. Cijfers omtrent geweld en agressie tegen moskeeën tonen dat aan, stelt Pancar. Elk jaar krijgen meer dan twintig moskeeën hiermee te maken.

DENK wil van het College van B&W horen hoe het dreigingsbeeld is met betrekking tot de islamitische instellingen in Zaanstad en hoe dit zich verhoudt tot het dreigingsbeeld in de hoofdstad. In dit verband wil de fractie weten of het college een eigen dreigingsanalyse heeft opgesteld en of het college met de islamitische instellingen contact heeft gehad naar aanleiding van recente gebeurtenissen.

De fractie vraagt verder of er budget is voor beveiligingsmaatregelen en om hoeveel het gaat. Als er geen budget is wil DENK weten of B&W bereid zijn budget beschikbaar te stellen.

Als er concrete maatregelen worden getroffen, wil DENK op de hoogte gesteld worden omtrent het soort maatregelen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.