‘Vaart maken met cameratoezicht station Krommenie-Assendelft’

Motie POV en DZ wil binnen twee maanden resultaat

Station Krommenie-Assendelft

ZAANSTAD – De gemeente Zaanstad moet vaart maken met de realisatie van cameratoezicht op het station Krommenie-Assendelft. Dat blijkt uit een motie die Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid in de komende raadsvergadering indienen. De fracties vinden dat B&W met de NS duidelijke afspraken maken over het plaatsen van camera’s op alle NS-stations langs de Zaan-lijn. Er moet binnen twee maanden een plan liggen voor de plaatsing van de camera’s.

Petitie

Aanleiding voor de motie van DZ en POV is de petitie die Martin Kreekel van de kiosk Martin’s Broodjes en Boontjes startte op station Krommenie-Assendelft. Hij wilde met zoveel mogelijk mensen de gemeentepolitiek ervan overtuigen dat voor ‘ons goedwillende burgers privacy zwaarwegend is, maar de veiligheid van onze medeburgers, onszelf en onze eigendommen zwaarder weegt’. Volgens Kreekel waren er diverse geweldsdelicten, vernielingen, ongelukken, diefstallen en vernielingen van fietsen. Vaak kwam de politie bij hem langs voor de camerabeelden. De ondernemer had graag camera’s buiten de eigen winkelruimte opgehangen, evenals detectielampen, maar de Algemene Politie Verordening van de gemeente staat dat niet toe. Met de petitie wilde hij bereiken dat de plaatsing van camera’s alsnog zou plaatsvinden.

De petitie met 600 handtekeningen werd op 5 juli 2018 overhandigd aan burgemeester Jan Hamming.

Tot op heden is onduidelijk wat er met de handtekeningen is gebeurd. Burgemeester Hamming zou ze overhandigen aan de NS. Ook Martin Kreekel is niet op de hoogte wat er verder met de petitie is gebeurd.

Maat vol

Bij de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad is de maat vol. De fracties concluderen dat ‘wij ons niet aan de indruk kunnen ontrekken dat er zo goed als niets met het burgerinitiatief is gebeurd’. Dit terwijl ‘burgerparticipatie’ hoog op de agenda staat. Op 24 december 2018 was er wederom sprake van vernielingen in de vorm van graffiti in het station Krommenie-Assenddelft. Acties van de gemeente om camera’s te plaatsen blijven uit, ook niet in de openbare ruimte (terwijl dat de verantwoordelijkheid van de gemeente is).

Die camera’s aan de buitenzijde van het station moeten er dus komen en snel, vinden POV en DZ, om vernielingen in de openbare ruimte in beeld te brengen en om de daders te identificeren en aan te houden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.