‘Laatste week van januari komt Koning Winter op visite’

Schaatsen bij de hand houden

IJspret in de Zaanstreek eind januari? (archieffoto: RadioTV Zaanstreek)

Terwijl Oostenrijk en Duitsland geteisterd worden door hevige sneeuwval en leraren zich afvragen of hun leerlingen nog voor het eind van het schooljaar aan zullen haken, zitten we in de Lage Landen met een Code Geel vanwege een beetje wind. Sneeuw is niet in de verste verte te ontwaren. Het lijkt weer zo’n kwakkel winter te worden, zo een waarvan er dertien in een dozijn gaan. Maar er gloort hoop aan de meteorologische horizon. Tenminste als je de meteorologen van Weerplaza mag geloven. Die stellen vandaag dat het nieuwste weermodel aangeeft dat de kou zijn intrede zal doen in ons land. Ze noemen het zelfs een klassieke wintersetting. Nog even is niet precies helder wat zij met een ‘klassieke wintersetting’ bedoelen. Moeten we daarvoor terug naar de Middeleeuwen? Is dat klassiek genoeg? Of is bedoelen ze de periode van de laatste 40 jaar.

Overtuigend lijkt de omslag van het weer in elk geval wel te worden. Uit computerberekeningen blijkt dat zo rond het eind van de maand zich boven Noord-Europa zich een hogedrukgebied vestigt. Dat leidt tot een oostelijke stromingen die ons koude lucht uit Rusland brengt. Siberisch koud? Dat misschien niet, maar de kans dat de vorstperiode een weekje of twee aanhoudt lijken de computers in elk geval wel te suggereren. De koude zal waarschijnlijk in heel Europa te voelen zijn.

De meteo’s van Weerplaza adviseren in elk geval winterkleren bij de hand te houden en het nodige onderhoud aan de schaatsen te plegen. Of we op natuurijs kunnen schaatsen eind van deze maand is natuurlijk allemaal nog niet duidelijk. Maar wij kunnen ons voorstellen dat ijsclubs in de regio al een beetje onrustig worden.

Filmpje uit archief Radio TV Zaanstreek (maart 2017)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.