Top 075 Aanpak start deze maand

Amsterdamse Top 600 Aanpak had goede resultaten (Foto: amsterdam.nl)

ZAANSTAD – De gemeente Zaanstad wil voorkomen dat kwetsbare en overlastgevende jongeren in korte tijd afglijden van herrieschopper naar crimineel. Daarom start het college deze maand met een integrale persoonsgerichte aanpak voor deze groep.

Deze Top 075 Aanpak is er op gericht om jeugdigen van 12-27 jaar die dreigen af te glijden naar criminaliteit of die al een strafrechtelijke achtergrond hebben weer een positief toekomstperspectief te bieden en zo de veiligheid in Zaanstad te verbeteren. Alles wat behulpzaam is om de jongere weer op het rechte pad te krijgen kan worden ingezet als onderdeel van de integrale aanpak.

Drie pijlers

De aanpak rust op drie pijlers: repressie, zorg & ondersteuning en gezinsaanpak. Top 075 Aanpak wordt door de gemeente uitgevoerd samen met instellingen die met risicojongeren te maken hebben. Daarbij kan je denken aan de (jeugd)reclassering, het Openbaar Ministerie, de Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, het Veiligheidshuis, politie, jeugdboa’s, sociaal wijkteams, jeugdteams, Straathoekwerk, Vangnet en scholen. De gemeente heeft de regie.

Amsterdamse inspiratie

De aanpak is geïnspireerd op de de aanpak in Amsterdam van deze problematiek in de projecten Top 600 en de Top 400 Aanpak. Daarmee zijn goede resultaten behaald als het gaat de criminaliteit te verminderen, het perspectief van jongeren te verbeteren en het voorkomen van instroom van broertjes en zusjes. Samen met de politie zijn criteria ontwikkeld om in aanmerking te komen voor de Top 075 aanpak.

In Zaanstad vallen op dit moment ongeveer 100 jongeren onder de 23 in de Top 075 Aanpak. De gemeente wil gefaseerd aan de slag gaan en begint deze maand met de meest urgente jongeren in de leeftijden tussen 18 en 23 jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.