Dilemma-spel slaat plank mis, vindt VVD Zaanstad

Worden inwoners wel serieus genomen?

Dilemmaspel Omgevingsvisie 2040

ZAANSTAD – Het Dilemma-spel dat de gemeente heeft gemaakt in het kader van de Omgevingsvisie Zaanstad 2040 slaat de plank mis. Dat blijkt uit vragen die de VVD-fractie aan het college heeft gesteld. De dilemma’s zijn volgens de liberalen niet reëel, een aantal dilemma’s gaat over zaken waar de gemeente niet over gaat, de dilemma’s zijn extreem en volgens de VVD-fractie lijkt het op propaganda voor de duurzaamheidsagenda. “Hoe kun je kiezen  uit je altijd onveilig voelen of als elke keer dat je de auto pakt er een boom doodgaat.” Volgens de liberalen lijkt de gemeente met het spel de ‘Omgevingsvisie’ niet serieus te nemen.

Vergiftigde Zaan, of overlopende riolen

De fractie kan zich wel vinden in de inleiding bij het dilemma-spel, maar niet in de vragen. “Die zijn ronduit bizar”. Als voorbeeld noemt de fractie het dilemma: “Heb je liever een vergiftigde Zaan, of heb je liever dat bij elke regenbui de riolen zullen overlopen”. De gemeente “lijkt helemaal gek geworden” als de keuze wordt voorgelegd  ‘dat alleen mensen met blauwe ogen naar een concert mogen, of dat overal het brandalarm kapot is.”

Suggestief

De VVD-fractie vraagt aan B&W in welk opzicht zij van mening zijn dat de vergezochte, suggestieve, extreme dilemma’s goed helpen bij het peilen of inwoners duurzaamheid belangrijker vinden dan veiligheid. Zaanstad wekt de indruk over zaken te gaan, waar de gemeente geen invloed op heeft (het aantal treinen, of onderwijs). De VVD-fractie vraagt waarom de gemeente dat in het dilemma-spel doet.

Bovendien zijn de vragen zo absurd volgens de fractie dat inwoners het gevoel kunnen krijgen dat ze door de gemeente niet serieus worden genomen. “Heeft het college de vragen die in het spel worden voorgelegd wel getoetst?” De Omgevingsvisie is een heel belangrijk onderwerp. “Wat gaat het college doen om de inwoners op een serieuze manier bij dit onderwerp te betrekken?”

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.