Probleemloze landelijke intocht Sinterklaas in Zaanstad

Mooi feest in Zaandijk en op Zaanse Schans

Landelijke intocht Sinterklaas in Zaanstad (foto: Dustin Benjamins)

VIDEO|ZAANDIJK – De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad is probleemloos verlopen. Anders dan in de rest van het land, waar sprake was van opstootjes en hevige demonstraties, is de Sint in Zaanstad door duizenden mensen van harte ontvangen. Ja, er waren ook een viertal demonstraties van onder meer de Nederlandse Volksunie (pro Zwarte Piet) en Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad (anti-Zwarte Piet). Bij de laatste ontstond direct na de passage van de Sint enige grimmigheid. Een groepje jongeren keilden pepernoten naar de demonstranten van Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad. Volgens de demonstranten was het pesten begonnen. Een enkele jongere probeerde over de dranghekken te klimmen, maar werd resoluut door de politie bevolen dat uit zijn hoofd te laten. Al met al zijn er een aantal mensen door de politie aangehouden.

Er was nog even onrust bij de kinderen die samen met burgemeester Jan Hamming stonden te wachten op het bedrijfsterrein van AAK Netherlands. Zij zagen de pakjesboot voorbij varen aan de overkant van de Zaan. Was de stuurpiet de route kwijt? Aan alle onzekerheid kwam snel een einde toen de stoomboot uiteindelijk toch in het zicht kwam van de luid zingende kinderen. Eenmaal aan land en ontvangen door onze eerste burger, besteeg de goedheiligman lenig (… en dat voor zo’n oude bisschop) zijn witte schimmel voor een tocht door de Gortershoek naar de Zaanse Schans. Daar zag het zwart van de mensen, die ondanks de snijdende oostenwind, het meer dan de moeite waard vonden om Sinterklaas en zijn veelkleurige pieten te ontvangen tussen ons historisch erfgoed.

Filmpje RadioTV Zaanstreek

Foto’s intocht

Dustin Benjamins maakte en kleine fotoreportage van de aankomst van Sinterklaas in Zaandijk. De foto’s kun je hieronder bekijken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.