Gemeente voert campagne om fietsers te wijzen op goede fietsverlichting

Met de fiets door fel verlichte fietsfuik in campagne 'Ik val op!'

Campagne 'Ik val op!'

ZAANDAM – Is jouw fiets goed verlicht en kun je dus veilig deelnemen aan het verkeer? Fietsen zonder licht is gevaarlijk en daarom deelden de gemeente Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam zaterdagavond gratis lampjes uit in de buurt van de Dam in Zaandam. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid.

‘Het is donker, maar wij hebben licht!’
Op de Kruising tussen de Wilhelminakade en de Nicolaasstraat, voor de Dam, stond zaterdagavond tussen 17.30 uur en 20.30 uur een fel verlichte fietsfuik. Je wil er doorheen fietsen en geen bekeuring ontvangen. Die werden ook niet uitgedeeld, maar wel gratis fietslampjes. Met de fietsfuik willen de gemeente en de Vervoerregio duidelijk maken dat het van groot belang is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

Goede verlichting is van levensbelang
Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “Goede verlichting is van levensbelang. Omdat je dan zelf beter ziet maar ook voor de andere weggebruikers. Voor een automobilist zijn fietsers zonder verlichting in het donker vaak erg slecht te zien. Bescherm jezelf en je medeweggebruikers en zorg voor goede verlichting!”

Fietsverlichtingscampagne 
De actie is een initiatief van de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Zaanstad. Er zijn ook op een aantal scholen acties om aandacht te besteden aan het belang van goede fietsverlichting.  Bijvoorbeeld de Fix Your Bike actie. In deze actie repareert een fietsenmaker de fietsen. Op scholen wordt verder een film die getoond waarop je kunt zien hoe slecht fietsers zonder verlichting te zien zijn voor automobilisten.

Tips om veilig in het donker op de fiets de weg op te gaan:
– Controleer voordat je weggaat of je fietsverlichting het doet.
– Regel een setje extra fietslampjes, voor als je verlichting het plotseling niet meer doet.
– Gebruik geel of wit licht als voorlicht en rood licht als achterlicht.
– Let op: knipperend licht mag niet!

Filmpje RadioTV Zaanstreek

Dustin Benjamins ging naar De Dam en maakte de volgende reportage:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.