Geen aanpassing nodig van Sinterklaasintocht

Voorzieningenrechter verklaart stichting Majority Perspective niet ontvankelijk

Een lokale Sinterklaasintocht (2016- archief D+D Mediaproducties)

HAARLEM/ZAANSTAD – Er is geen aanpassing nodig van de landelijke Sinterklaasintocht die zaterdag plaatsvindt op de Zaanse Schans. Stichting Majority Perspective had dat wel in een kort geding geëist. Maar de stichting is volgens de voorzieningenrechter niet ontvankelijk.

Majority Perspective eiste dat de intocht van ‘racistische kenmerken’ wordt ontdaan. Zo wilde de stichting een volledige ongeschminkte Zwarte Piet, dus ook geen roetvegen.

Volgens de voorzieningenrechter heeft de stichting Majority Perspective de gedaagden, waaronder de gemeente Zaanstad en de omroep NTR overvallen en was er sprake van een veel te korte sommatietermijn, waardoor de gedaagden nauwelijks de tijd hadden om te reageren. De rechter is van oordeel dat de stichting niet heeft voldaan aan de voorwaarde dat er vooraf overleg had moeten zijn. Door middel van fatsoenlijk overleg had de stichting ook de aanpassing van Zwarte Piet kunnen bespreken. Bespreken wil nog niet zeggen dat de NTR dan de persoon van Zwarte Piet had moeten aanpassen. De voorzieningenrechter stelt dat NTR dan had kunnen luisteren naar de argumenten en standpunten van de stichting en ook haar eigen standpunten en overwegingen rond het sinterklaasfeest had kunnen toelichten. Via dialoog moet je komen tot aanpassingen, stelt de rechter. Majority Perspective heeft geen overleg gevoerd met de NTR.

Daarnaast stelt de voorzieningenrechter dat sommige gedaagden te onrechte in deze zaak zijn betrokken, zoals het Commissariaat voor de Media.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.