Warmtenetwerk Zaanstad B.V. wordt opgericht

Eerste warmtelevering in winter 2019/2020

Warmtenetwerk overzichtskaart (bron: Gemeente Zaanstad)

ZAANSTAD – Eerder dit jaar is besloten dat de gemeente deels eigenaar zou worden van Warmtenetwerk Zaanstad BV. Het heeft even geduurd voordat kon worden besloten tot feitelijke oprichting van de besloten vennootschap omdat er nog een aantal voorbehouden waren. B&W laten weten dat er inmiddels geen belemmeringen meer zijn om de oprichting door te zetten.

Het warmtenetwerk is een belangrijk onderdeel van de energietransitie: de overgang van fossiele energie naar lokaal opgewekte, schonere energie. Zaanstad heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn. Een van de doelen is om te stoppen om te verwarmen met aardgas. Daarbij komt namelijk CO2 vrij. Een fors deel van de huidige CO2-uitstoot in de stad wordt door de verwarming van woningen en bedrijfspanden veroorzaakt. De gemeente stelt verwarmen door middel van een warmtenet duurzamer te vinden. Vandaar de oprichting van Warmtenetwerk Zaanstad BV.

Rond de jaarwisseling wordt gestart met de aanleg van het warmtenetwerk. In het vierde kwartaal van 2019 zal dan de eerste warmtelevering plaatsvinden, waardoor de eerste inwoners van Zaanstad in de winter van 2019/2020 duurzame warmte krijgen. Warmetnetwerk Zaanstad BV gaat 2.200 Zaanse huizen voorzien van duurzame en betaalbare warmte. Verschillende VVE’s gaan in de maand december besluiten over deelname aan het warmtenet. Als de 2.200 woningen zijn aangesloten zal het warmtenet op termijn ook mogelijkheden bieden om andere delen van de gemeente te verwarmen of om restwarmte van Zaanse industrie te gaan hergebruiken.

(Bron: Gemeente Zaanstad)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.