Zaanse politici maken zich zorgen om Zaans Medisch Centrum

Inhuren duur personeel was oorzaak faillissement ziekenhuizen. ZMC huurt ook duur personeel in.

Zaans Medisch Centrum (foto: RadioTV Zaanstreek)

VIDEO|ZAANDAM – In amper een maand tijd werd Nederland geconfronteerd met het failliet van de IJsselmeerziekenhuizen (drie ziekenhuizen en een Verloskundigenpraktijk) in de provincie Flevoland en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Oorzaak van de faillissementen waren de hoge kosten van het inhuren van duur personeel (door krapte op de arbeidsmarkt). Het Zaans Medisch Centrum heeft na de nieuwbouw ook te maken met hoge kosten, ook met stevige uitgaven om personeel in te huren. Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid maken zich grote zorgen. Kan het ZMC ook omvallen? De fracties stelden vragen aan het college van B&W, vooral ook omdat Zaanstad toch minimaal 15 miljoen euro aan het ZMC heeft geleend waar geen enkele garantie tegenover staat. Valt het ZMC, dan zit de gemeente met de gebakken peren.

Stresstest: dikke onvoldoende

Is er reden voor zorgen? Die is er zeker. Zo kreeg het ZMC bij een stresstest, uitgevoerd door BDO Accountants een dikke onvoldoende, namelijk een 4. Er werden leningen afgesloten om de nieuwbouw te financieren. Er is een negatief financieel resultaat (1,5 miljoen tekort) die wordt veroorzaakt door hoger dan begrote personele inzet. De inhuur van duur personeel, door krapte op de arbeidsmarkt, was juist een reden voor de faillissementen van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Zaanstad heeft een kredietfaciliteit beschikbaar gesteld (5 miljoen) en daarvan heeft het ZMC gebruik gemaakt. Onderzoeksbureau Zanders had een niet mals oordeel over de liquiditeit en kapitaalstructuur van het ZMC. Het Zaanse ziekenhuis scoort ten aanzien van de schuldendekking beneden gemiddeld in vergelijking met andere instellingen.

Koffieautomaten

In deze context is het dus niet vreemd dat de Zaanse politiek met zorgen zit. Die wordt nog eens aangedikt door een brief die ZMC op 24 augustus 2018 onder het leidinggevend personeel heeft verspreid. Daarin stelt de Raad van Bestuur dat het ZMC hard aan het werk is om het programma ‘ZMC Kerngezond’ uit te voeren. Daarin past een maatregel om het luxe assortiment koffiezetautomaten te verwijderen. Maatregelen die nodig zijn voor een ‘(financieel) gezonde toekomst van ons ziekenhuis’. Bezuiniging op de koffieautomaten levert op jaarbasis 70.000 euro op. ‘Ter vergelijking: een besparing van € 70.000 op de koffie, staat gelijk aan het jaarsalaris van twee collega’s. In de afwegingen is prioriteit gegeven aan zoveel mogelijk behoud van personeel”, schrijft de Raad van Bestuur. Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid vragen zich dan ook af of die prioriteit er misschien op duidt dat het ZMC voorziet dat het personeel moet laten gaan. De partijen willen daar een uitspraak over van B&W en ook of het college zich door het ZMC wil laten informeren over de financiële stand van zaken. Voorts willen de fracties horen van B&W of die het met hen eens is dat het, in navolging van de ziekenhuizen die tot nu toe failliet verklaard zijn, zorgelijk is dat het ZMC tevens als voornaamste reden van het negatieve resultaat, aangeeft ‘hogere dan begrote personele inzet’.

De fracties vinden dat ze onvoldoende zijn geïnformeerd door het college van B&W. Zo willen de fracties weten hoe groot de aanspraak was van het ziekenhuis op de achtergestelde lening, voordat het ZMC een beroep deed op de beschikbaar gestelde kredietfaciliteit van 5 miljoen euro. Deze achtergestelde lening wilde het ZMC gebruiken om piekmomenten in de liquiditeit te kunnen ondervangen. Volgens de gemeente is die lening daar ook voor bedoeld.

Ook willen de fracties dat er opnieuw een onderzoek komt naar de liquiditeit en kapitaalstructuur. Het onderzoek van Onderzoeksbureau Zanders dateert van 2017. Er is behoefte aan recentere data. Maar dan moet het college wel bereid zijn zo’n onderzoek uit te voeren.

Filmpje RadioTV Zaanstreek

RadioTV Zaanstreek interviewde vandaag Juliëtte Rot (DZ) en Harrie van der Laan (POV). Het filmpje kun je hieronder bekijken.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.