Minister komt met noodmaatregelen voor lerarentekort

Arie Slob: "Vierdaagse schoolweek kan ten koste gaan van kwaliteit onderwijs"

DEN HAAG/ZAANSTAD – Onderwijsminister Arie Slob wil met de scholen en besturen (waaronder die in Zaanstad) komen tot een structureler beleid, zodat zij niet elke dag of week hoeven te kijken hoe de organisatie wordt vormgegeven. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het voornemen van de Zaanse scholenkoepels Agora en Zaan Primair om vanwege het lerarentekort tijdelijk op een vierdaagse schoolweek over te schakelen.

Wettelijk is dat niet toegestaan, schrijft Slob. “De wet biedt basisscholen wel ruimte om vierdaagse schoolweken in te roosteren, maar dit mag voor de groepen drie tot en met acht maximaal zeven keer per jaar.” In bijzondere gevallen mag het maatregel worden ingezet om een lerarentekort op te vangen.

De inspectie heeft contact gehad met de schoolbesturen in Zaanstad over de vierdaagse schoolweek. Uit dat contact volgt dat er nog geen vierdaagse schoolweek is ingevoerd vanwege het tekort aan leerkrachten, schrijft Slob.

Het lerarentekort in ons land wordt nijpender. Volgens Slob kunnen schoolbesturen daardoor in de verleiding komen om noodmaatregelen te treffen die ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van het onderwijs. “Dat is wat niemand wil. Iedereen wil goede leraren voor de klas.” Slob wil daaraan geen concessies doen. “Ik zie dat het een enorme uitdaging is voor schoolleiders en besturen om voldoende goede leraren te vinden. Ik heb grote waardering voor hun inzet om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd moeten worden,” aldus de minister.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt naar aanleiding van de problemen samen met de inspectie een handreiking met informatie over mogelijke oplossingen in geval van onderbezetting. De handreiking wordt na de herfstvakantie onder de scholen verspreid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.