NTR: Toch zwarte pieten bij landelijke intocht in Zaandam

ZAANSTAD – Sinterklaas zal bij zijn intocht in Zaandam wel zeker weten ook gezelschap krijgen van zwarte pieten. “Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze toch zwarter”, verduidelijkt een woordvoerder van de NTR, de omroep die het televisieverslag verzorgt. “Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn.”

De discussies over het uiterlijk van de helpers van Sinterklaas zijn alweer weer volop losgebarsten, nadat de NTR woensdag een verklaring uitbracht over de intocht. Daarin stond ook al uitgelegd dat pieten een zwart gezicht krijgen door het trotseren van schoorstenen. Alle pieten zijn in die zin roetveegpieten, aldus de woordvoerder, dus ook de egaal zwarte pieten.

NRC merkte het misverstand donderdag als eerste op. “Ik begrijp de verwarring wel”, zegt de NTR-woordvoerder. “We proberen elk jaar een stapje te maken om geleidelijk een verandering te volgen die er in de maatschappij is. Elk jaar een beetje minder zwart. Dat is feitelijk al jaren zo.”

Bereidwillige pieten in uiteenlopende schakeringen zwart zijn er volgens de NTR genoeg, ook al heeft één van de negen sinterklaascomités in Zaanstad – het Sinterklaascomité Zaanstad – zich teruggetrokken uit onvrede over de pietenkwestie.

Het Sinterklaascomité Zaanstad ontving de afgelopen dagen bedreigingen omdat ze voor zwarte pieten, en dus niet voor roetveegpieten hebben gekozen. Of de nuance van de NTR betekent dat het comité zich nu weer aansluit bij de landelijke intocht is nog niet bekend. gp

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.