Gezamenlijke gesprekken voor verdienmodel Zaanse Schans

Kalverringdijk (foto gemeente Zaanstad)

ZAANDAM – Deze week is het eerste gezamenlijke gesprek gevoerd met alle direct belanghebbenden op de Zaanse Schans om te komen tot een gedragen verdienmodel. Dit model moet een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid op de Zaanse Schans. Bijvoorbeeld door het bezoek te reguleren en geld beschikbaar te stellen voor algemene en maatschappelijke investeringen. Een en ander vloeit voort uit de concept ontwikkelstrategie die dit jaar werd opgesteld.

De Zaanse Schans krijgt steeds meer bezoekers door de inzet van de ondernemers, de musea en de molens. De groei van het toerisme moet in goede banen geleid worden. In de ontwikkelstrategie wordt beschreven wat er nodig is om de Schans veilig en aantrekkelijk te houden, overigens niet alleen voor toeristen, zeker ook voor de bewoners van de Schans, en vanzelfsprekend ook voor de bezoekers uit de regio. Zo zijn er plannen gemaakt om het culturele aanbod te verdiepen en de kwaliteit te versterken. In de strategie staan ook plannen voor een betere parkeervoorziening, de aanleg van een nieuw fietspad langs de Kalverringdijk. Tenslotte zijn er ook uitgangspunten opgenomen omtrent een nieuwe hoofdentree van de Zaanse Schans.

Financiering

Het college van B&W wil samen met de belanghebbenden op de Zaanse Schans een verdienmodel ontwikkelen om de ingrepen die nodig zijn te financieren. Het streven is om de komende maanden met alle betrokkenen te werken aan een concreet model.

Attractie en woonbuurt
‘Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op de groei van het aantal toeristen, want ze komen hoe dan ook. Zoals wij in Frankrijk naar Versailles gaan, zo gaan toeristen in Nederland naar de Zaanse Schans’, zegt wethouder Sanna Munnikendam. ‘De Zaanse Schans is bepalend voor ons imago, nationaal en internationaal. Als visitekaartje van de streek en ons land is het belangrijk dat het gebied kwaliteit uitstraalt en daarmee aantrekkelijk blijft voor bezoekers, bewoners en ondernemers!’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.