Zaanstad past gebruik beeldbank-beelden aan

40% Beeldcollectie offline gezet in afwachting afspraken met rechthebbenden

In de catacomben van het gemeentearchief

ZAANSTAD – Het college van B&W gaat het gebruik van beelden uit het Zaanse gemeentearchief aanpassen. Het risico op claims bij gebruik van beelden waarvan de rechten (nog) niet zijn geregeld vindt het college te groot.

B&W zijn tot het besluit tot aanpassing van het beleid gekomen omdat onlangs de gemeente Leiden werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Leiden had zonder toestemming foto’s van de rechthebbende gepubliceerd. Zaanstad wil niet met een vergelijkbare claim te maken krijgen. Daarom is heroverweging van het beleid nodig. In het gemeentearchief zijn 165.000 beelden opgeslagen. Daar zijn ook beelden bij waarvan de rechten (nog) niet zijn geregeld. Niet altijd is bekend wie de maker is van de beelden. Of er zijn bij de overdracht geen afspraken gemaakt over het gebruik. Omdat de beeldcollectie omvangrijk is, loopt de gemeente een financieel risico bij onrechtmatig gebruik.

Offline zetten

B&W hebben ervoor gekozen om beelden waarvan het auteursrecht aantoonbaar bij derden ligt, of die aantoonbare commerciële waarde vertegenwoordigen, offline te zetten. Dat is maar liefst 40% van het totale bestand. Over het terugplaatsen van het beeldmateriaal probeert het gemeentearchief afspraken met rechthebbenden te maken. De overige beelden, waaronder de verweesden, blijven online beschikbaar.

Bij nieuw aangeboden beelden worden meteen duidelijke afspraken over het gebruik gemaakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.