Shtandart in Zaandam gearriveerd

Grote belangstelling op de kade

De Shtandart gearriveerd in Zaandam (foto: Lammert Melk)

VIDEO|ZAANDAM – De Shtandart is in Zaandam. Het schip werd rond 13.00 uur ontvangen door Blusboot de Weer en meerde af bij de pier voor het Zaantheater. De replica van een naar een tekening van Tsaar Peter de Grote in 1703 gebouwde fregat (het eerste van de Baltische vloot) blijft enkele dagen in Zaandam en kan bezocht worden.

De originele Shtandart werd gebouwd op de Olonetsky scheepswerf door de Nederlander Vybe Gerens. Het schijnt dat de tsaar de bouw nauwlettend heeft gevolgd en dat hij ook heeft geholpen bij de bouw. Bijzonder in dit eerste fregat van de Baltische Vloot is de combinatie van Engelse en Hollandse scheepsbouw. De tsaar had Engeland en ons land bezocht en daar ‘afgekeken’ hoe het moest. De tsaar is zelf ook regelmatig als kapitein met het schip heeft gezeild.

De bouw van de replica is in 1994 gestart en op 4 september 1999 werd het schip te water gelaten. De Shtandart was al vaker in Zaandam. De driemaster opende in 2013 met een kanonsaluut  het Zaans Ruslandjaar.

Filmpje

RadioTV Zaanstreek maakte een reportage van  de aankomst van de Shtandart. Filmpje volgt nog.

Foto’s Lammert Melk

Fotograaf Lammert Melk maakte voor RadioTV Zaanstreek een aantal foto’s

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.