Kindermonument onthuld op Algemene Begraafplaats Zaandam

'Nu hebben we een plek om te rouwen...

Monument onthuld voor kinderen die zijn overleden tijdens de zwangerschap of bij de geboorte

VIDEO NH Nieuws|ZAANDAM  – Woensdagmiddag heeft wethouder Songül Mutluer en mevrouw Jeanne Bakker op de Algemene Begraafplaats aan de Zuiddijk het Kindermonument onthuld voor kinderen die zijn overleden tijdens de zwangerschap of rond de geboorte.

Twee jaar geleden maakte Jeanne Bakker, die het initiatief nam voor het monument, via het NHD haar wens kenbaar op de begraafplaats in Zaandam Zuid een gedenkplek te willen creëren voor nabestaanden die een kind hebben verloren.

Doodgeboren kinderen werden in het verleden onmiddellijk bij de moeder weggehaald, zonder dat die haar kind had gezien of afscheid had kunnen nemen. Er vond dan een begrafenis plaats zonder ceremonie of familie en het graf bleef anoniem. Jeanne Bakker overkwam dit ook. Zij verloor in 1973 na 27 weken zwangerschap haar kindje. Het was een dochter. Ze leefde nog een halve dag, maar is door slechte zorg helaas overleden. Jeanne Bakker heeft er altijd veel moeite mee gehad dat er geen plek was op de  begraafplaats waar je stil kon staan bij het verlies van je kind. Bakker hoopt met de onthulling van het Kindermonument dat dit voor meerdere mensen een plek zal zijn waar men troost en erkenning vindt.

“Andere gemeentes hebben al een kindermonument. Het ontbrak nog in Zaanstad”, zegt Ineke Joel tijdens de onthulling van het monument. Ook zij verloor een kindje na 38 weken zwangerschap. “Wij hebben wel een plek om haar te herdenken. Ik weet hoe belangrijk dat is”, zegt Joel. Bij het initiatief om een Kindermonument te realiseren kreeg Jeanne Bakker steun van Ineke Joel, maar ook van Ruud van der Velde die veel praktische zaken heeft geregeld.

Videoreportage NH Nieuws

Mediapartner NH Nieuws maakte de volgende reportage van de onthulling van het Kindermonument.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.