Helena Basilova en Nederlands Jeugd Strijkorkest bij KIOZK

25-jarig KIOZK beleeft mogelijk haar laatste seizoen

KIOZK viert 25 jarig bestaan met mogelijk laatste concertreeks

OOSTZAAN – Kunst in de Oostzaanse Kerk, afgekort KIOZK, bestaat dit jaar 25 jaar en biedt dit seizoen weer een serie prachtige kaarslichtconcerten aan in de Grote Kerk te Oostzaan. Het seizoen wordt op zaterdag 15 september geopend met de internationaal befaamde pianiste Helena Basilova en het Nederlands Jeugd Strijkorkest.

Basilova en het Nederlands Jeugd Strijkorkest spelen ondermeer Mozart’s  12de pianoconcert, KV 414. Er staan verder Roemeense dansen en het Divertimento van Béla Bartok op het programma.

Basilova heeft een drukke internationale solo carrière. Zo bracht ze vorig seizoen het Messiaen’s Quartet voor het Einde der Tijde in New York en in San Antonio (Texas) de vioolsonates van Beethoven.

De pianiste is vanaf september 2016 werkzaam als professor piano aan het ArtEZ Conservatorium in ons land.

Talentvolle strijkers

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest bestaat uit talentvolle strijkers tussen 12 en 21 jaar. Allemaal vergevordere leerlingen van jong-talent klassen of vooropleidingen van conservatoria, leerlingen van privé docenten en muziekscholen. Dirigent Karel den Hertog heeft strijkers onder zijn hoede. Het orkest beoogt jonge professionals op te leiden en concerten op topniveau te brengen. Plezier en enthousiasme straalt van het energieke orkest af.

Pasveer winnaar opent KIOZK-seizoen

De 12-jarige Paywast Ahmad won dit jaar het Jan Pasveer Concours. Hij opent het concert met o.m. muziek van Bach, Glazunov en Corrente.

Laatste seizoen?

In zijn uitnodigingsbrief schreef Kees Voogel, voorzitter KIOZK, dat het vijfentwintigjarig bestaan van de organisatie met een mooi programma wordt gevierd. Wel een iets kleiner programma dan concertbezoekers zijn gewend van KIOZK: vier in plaats van zes concerten. Dat hangt samen met de vraag of KIOZK de mogelijkheid behoudt om concertreeksen van ongekende kwaliteit te blijven programmeren. Kees Voogel: “Om de concerten veilig te kunnen financieren in het seizoen 2018/2019 is daarom gekozen voor een afgeslankte concertserie. Natuurlijk zal KIOZK ten aanzien van de kwaliteit geen enkele concessie doen. Onze belangrijkste favoriete relaties hebben we benaderd om in dit, misschien wel laatste concertseizoen, op te treden.” Het zou zeer te betreuren zijn als KIOZK in het volgende seizoen niet verder kan en dat in dit jubileumjaar mogelijk de allerlaatste concertreeks wordt aangeboden.

Maar zover is het gelukkig nog niet. Eerst 15 september Helena Basilova en het Nederlandse Jeugd Strijkorkest. Op 27 oktober aanstaande staat er een concert van het Osiris Trio op de agenda; het Daniël Esser Quintet volgt op 9 februari 2019 en op 6 april 2019 wordt de concertreeks afgesloten met Het Combattimento met sopraan Johannette Zomer.

Informatie en reserveren

De prijs van een abonnement voor 4 concerten kost € 60, losse toegangskaarten € 18, scholieren t/m 16 jaar mogen een concert voor slechts € 5 bijwonen. Meer informatie en reserveringsmogelijkheden zijn te vinden op de website van KIOZK: www.kiozk.nl 

De concerten worden gegeven in de Grote Kerk Oostzaan, Kerkbuurt 12, 1511BD Oostzaan, aanvang 20.00 uur (stoelen voor abonnementhouders zijn tot 10 minuten voor het concert gereserveerd).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.