Guurtje van de Stadt is ‘back in town’

Zaans Museum bestaat 20 jaar

ZAANDAM – Vandaag bestaat het Zaans Museum twintig jaar. Dat gaat niet ongemerkt voorbij. Vanaf vandaag tot en met 3 februari 2019 wordt het portret van Guurtje van de Stadt, een werk van Claude Monet, geëxposeerd. Het werk is afkomstig uit de collectie van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Claude Monet maakte het portret in 1871 toen hij vier maanden in  de Zaanstreek was. Hij maakte in die periode 24 stadsgezichten en landschappen. Er was maar één portret, dat van de 17-jarige Guurtje, dochter van houthandelaar Jan van de Stadt.

Het portret is door de kleurkeuze (zwart-grijs) nogal ingetogen. Waarschijnlijk was het meisje in de rouw, omdat haar vader kort voordat Monet Guurtje vereeuwigde was overleden. Hoewel de ondertoon somber is, is het schilderij puur impressionistisch door de losse, rappe toets, die vooral in de achtergrond te zien is.

Kortom, een bijzonder werk nu te zien in het Zaans Museum: Guurtje is ‘back in town’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.