Fracties POV Wormerland en Zaanstad klaar met geheimhouding rond Zaanbrug

Zaanstad houdt geheim wat provincie Noord-Holland in openbaarheid bespreekt

POV fracties willen Zaanbrug documenten in openbaarheid bespreken
VIDEO|ZAANSTAD/WORMERLAND – De fracties van de Partij voor Ouderen en Veiligheid in Zaanstad en Wormerland hebben het helemaal gehad met de geheimhouding rond de Zaanbrug. De gemeentebesturen van beide Zaangemeenten maken geheim wat niet geheim is. Alle onderliggende stukken zijn openbaar. In een openbare vergadering van de Commissie Mobiliteit en Financiën van 18 juni 2018 vertelt Gedeputeerde Elisabeth Post dat de Zaanbrug al weer duurder wordt. Noord-Holland draagt nog eens zo’n 3 miljoen bij. Maar ze zegt erbij dat het wel de laatste keer is. Wordt de brug nog duurder dan haakt Noord-Holland af en moeten Zaanstad en Wormerland het maar uitzoeken.
 
Weken zijn beide fracties bezig om vast te stellen of ze over het project met elkaar mogen overleggen. Er zijn stukken, maar die zijn geheim. Stukken zijn niet hetzelfde. Over welke onderdelen mogen ze wel overleggen en over welke niet. Opmerkelijk genoeg heeft Gedeputeerde Post in volle openbaarheid alle relevante – kennelijk niet geheime – informatie met de commissie besproken. Alle onderliggende stukken waren overigens al openbaar in oktober 2017 (in Zaanstad!). Maar om onverklaarbare reden houdt Zaanstad toch nog altijd vast aan geheimhouding wat eigenlijk in de provincie openbaar is. Voor de POV Zaanstad is nu de maat vol. In de vergadering van afgelopen donderdag stelt fractievoorzitter Harrie van der Laan een en ander aan de orde in een rondvraag. De vergadering is op de website van de gemeente live te volgen. Maar de volgende ochtend is de bijdrage van de POV geschrapt uit het videoverslag (inmiddels overigens wel weer te bekijken). Een boze Harrie van de Laan op de Facebookpagina van de POV: “Zelfstandige censuur door de griffie van de gemeenteraad. Schandalig!”
De vergadering werd geschorst, maar zal aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aanstaande donderdag in openbaarheid worden vervolgd.

Filmpje

Radio & TV Zaanstreek zocht Harrie van der Laan (POV Zaanstad) en Jan Boer (POV Wormerland) op en maakte het volgende verslag.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.