BurgerPlatform: PostNL moet herindeling brievenbussen stopzetten

Belangenorganisatie wil betrokken worden bij herindeling brievenbussen

Brievenbus bij Zorgcentrum Pennemes (foto: Dré Prijs)

ZAANSTAD – PostNL moet de herindeling van brievenbussen in verschillende wijken van Zaanstad stopzetten. Eerst moet PostNL “met ons en onze lokale belangenbehartigers in gesprek gaan over de juiste plaatsing en herindeling van de brievenbussen in Zaanstad.”  Dat schrijft het BurgerPlatform in een brief aan B. Husman (Directeur PostNL Retail) en E. Smid (een medewerker van Klantenservice).

Husman schrijft eerder deze maand in een reactie op brieven van verontruste bewoners dat de herindeling ‘gebaseerd is op de afstandseis in de Postwet’ en dat … landelijke en regionale belangenorganisaties voor kwetsbare groepen bij de besluitvorming betrokken waren. “In ons BurgerPlatform zitten vertegenwoordigers / bestuurders van regionale belangenorganisaties. Zij zijn op geen enkele wijze betrokken bij de besluitvorming”, schrijft Nora Zwagerman (voorzitter van het platform). De herindeling van de brievenbussen had er op diverse plaatsen in de stad anders uitgezien als er wel was overlegd, vervolgt ze in de brief. De stellingname van de directeur van PostNL Retail en Klantenservice geven “…een verkeerd beeld naar uw klanten en onze leden.”

PostNL stelt de Zorgkaart Nederland te hebben gebruikt om te bepalen waar zich zorglocaties bevinden. Het BurgerPlatform stelt dat doordat verwacht wordt dat burgers zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen in de eigen omgeving er juist veel is veranderd met betrekking tot de zorglocaties. In die zorglocaties wonen tegenwoordig vooral mensen die intensieve zorg behoeven. Zij regelen hun post niet zelf meer. In seniorencomplexen daarentegen, wonen Zaankanters die – hoewel ze vaak minder mobiel zijn – hun eigen post nog wel zelf regelen. Zwagerman: “Veel van hen zijn afhankelijk van het papier omdat ze niet beschikken over computer, internet e.d.” Het BurgerPlatform verwijt PostNL met protesten vanuit seniorencomplexen geen rekening te houden omdat de locaties van die seniorencomplexen niet bekend zijn bij PostNL.

Leden nemen herindeling onder de loep

Het Burgerplatform zal haar leden vragen om de herindeling in de eigen omgeving kritisch te bekijken. In het door het platform gewenste overleg met PostNL moet het dan mogelijk zijn om tot elkaar te komen over wat de meest gewenste herindeling van de brievenbussen moet zijn in Zaanstad.

Het BurgerPlatform bestaat uit vele vrijwilligersorganisaties die burgerbelangen behartigen. Knelpunten en problemen worden onderzocht. Het BurgerPlatform werkt samen met de gemeente Zaanstad aan verbetering van participatie, beleid en structurele oplossingen voor problemen.

2 Comments

  1. Ik woon in de Mauvestraat met allemaal 55 plus woningen die brievenbus wordt hier wel gebruikt maar hij gaat naar de van halstraat dus hoe komen de slecht lopende mensen naar de brievenbus echt belachelijk

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.