Coenbrug is veilig, zegt Rijkswaterstaat

Inspecties Rijkswaterstaat geven geen aanleiding tot zorgen

De Coenbrug is veilig, stelt Rijskwaterstaat

KOOG AAN DE ZAAN – De wethouders Hans Krieger (Havens & Vaarwegen) en Gerard Slegers (Mobiliteit) hebben afgelopen dinsdag een gesprek gevoerd met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat concludeerde in dit gesprek dat de Coenbrug veilig was en nog altijd veilig is.

De wethouders namen maandag poolshoogte bij de brug in Koog aan de Zaan. Ze wilden met eigen ogen zien hoe de brug er bij ligt. Daarna is er een overleg geweest over de situatie. Gerard Slegers: “De veiligheid van onze inwoners is voor ons zeer belangrijk, we nemen dit hoog op en zijn daarom in gesprek gegaan met Rijkswaterstaat.”

Volgens Rijkswaterstaat is de veiligheid niet in het geding. De staat van de infrastructuur, ook in Noord-Holland, wordt actief door Rijkswaterstaat in de gaten gehouden. Als er sprake is van een onveilige situatie grijpt men in. RWS stelt dat de risico’s met betrekking tot de geluidschermen, constructie en bruginstallatie zijn verholpen. Voor de voegovergangen (tussen de stalen constructie van de brug en de weg) worden aanvullende maatregelen voorbereid.

In 2024 staat groot onderhoud voor de Coenbrug gepland. De constructie en het asfalt wordt dan aangepakt. Bij een inspectie is geconstateerd dat een betonvlak lichte scheuring vertoont. De omgeving is vervolgens afgezet en het het beton aan de onderzijde van de brug is inmiddels geïnspecteerd. De hele onderzijde van de Coenbrug (ten westen van de Zaan) is onderzocht. De betonconstructie is volgens Rijkswaterstaat veilig. Wel zijn er oneffenheden, waardoor het beton er niet netjes uitziet. Dat wordt deze zomer herstelt.

Bloemenwinkel

Bij een voegovergang is er sprake van lekkage waarvan de ondergelegen bloemenwinkel hinder ondervindt. Rijkswaterstaat gaat deze voegovergang waterdicht maken. In 2024 worden alle voegovergangen vervangen. Dan is ook de lekkage structureel opgelost. Er loopt nog een onderzoek naar de lawaai die de voegovergangen genereren.

Informatie

Als omwonenden nog vragen hebben over de Coenbrug kunnen ze terecht bij Rijkwaterstaat (0800-8002). Er komen na de zomer nog twee bijeenkomsten voor bewoners. RWS geeft dan een toelichting over de staat van de Coenbrug. De eerste bijeenkomst gaat vooral over het geplande groot onderhoud in 2024. In de tweede bijeenkomst ligt de focus op de door bewoners ervaren hinder (geluidsoverlast en het RWS-onderzoek hiernaar). Data van de bijeenkomsten volgen nog.

 

1 Comment

  1. RWS: De Coenbrug en viaduct zijn veilig … De slager die zijn eigen vlees keurt en wij van WC-eend adviseren WC-eend……….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.