Raad blaast Cultuurcluster af

Gemeenteraad blaast Cultuurcluster af

VIDEO|ZAANSTAD – De gemeenteraad van Zaanstad heeft in een extra raadsvergadering maandagavond besloten het Cultuurcluster af te blazen. De meerderheid was nipt. Achttien raadsleden (een VVD-raadslid was afwezig) stemden voor de bouw van het Cultuurcluster, twintig stemden tegen. Daarmee kwam een eind aan vijf jaar strijd.

De uitslag was niet een erg grote verrassing. Zo had collegepartij ROSA al voordat het Referendum Cultuurcluster werd gehouden gezegd dat ze altijd tegen het clusteren van cultuur in één gebouw was en tegen bleef. Met die uitspraak was het lot van het cultuurgebouw eigenlijk al bezegeld. Toch was het nog even spannend of er voldoende tegenstemmende raadsleden aanwezig zouden zijn.

De gemeenteraad had amper een uur nodig om tot de slotsom te komen. Daarin was nog het meest verrassend de berekening van GroenLinks fractievoorzitter Paul Laport dat het niet doorgaan van het Cultuurcluster de gemeente ook een heleboel geld zou kosten. Volgens zijn berekeningen, die door wethouder Sanna Munnikendam werden gesteund, zou de gemeente rekening moeten houden met zo’n 30 tot 40 miljoen euro. Dan kun je net zo goed het Cultuurcluster wel bouwen was Laport’s redenering. Daar was Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid het in elk geval niet mee eens. Die hield het bij een schadepost van rond de 4 miljoen, bestaande uit voorbereidingskosten die tot nu toe gemaakt zijn om de bouw van het Cultuurcluster mogelijk te maken.

Na het ‘nee’ tegen het cultuurcluster staat de gemeenteraad nu voor een enorme uitdaging om een aantal zaken te regelen. Zo moet er een alternatieve invulling komen voor de bouwput naast het gemeentehuis. En hoe moet het nu verder met de culturele instellingen? Partijen pleitten voor een Maak.Zaanstad-achtige benadering, waarbij de inwoners actief bij de plannenmakerij worden betrokken. Er leven veel ideeën in de samenleving, dus die benadering is nog niet eens zo gek. Feit is wel dat dit geen kortdurend proces zal zijn en dat we rekening moeten houden met enkele jaren voordat er meer duidelijkheid komt.

Jan de Bruin was erg blij met de uitslag, vertelde hij voor de camera van Radio & TV Zaanstreek. Maar hij was niet alleen maar blij en zag ook de enorme uitdagingen die er voor de gemeente liggen om een integrale, nieuwe visie op cultuur te ontwikkelen.

Filmpje

3 Comments

  1. Top dat het niet doorgaat maak er een mooi bejaardenhuis van met een mooie binnentuin.
    En op de benedenverdieping een kinderopvang voor de werkende ouders.
    En oudere mensen zijn ook dol op kleintje kinderen.
    De nieuwe en oude generatie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.