Lobby Sjoerd Soeters om raadsbesluit Cultuurcluster te beïnvloeden

Sjoerd Soeters - foto PPHP

ZAANDAM – Architect Sjoerd Soeters, verantwoordelijk voor de ingrijpende veranderingen in het Zaandamse stadsbeeld, mengt zich in de strijd om de gemeenteraad ervan te overtuigen om het Cultuurcluster toch te bouwen. Hij schreef donderdag hierover een brief aan de gemeenteraad.

Hij schrijft in de brief dat …16% van [de] inwoners tegen het cultuurcluster heeft gestemd. Dat is 1 op de 6.” Soeters noemt dat een geruststellende gedachte, …omdat er geen enkele democratie bekend is waar 1/6 van de populatie bepaalt wat er gebeurt.” Maar omdat hij de uitkomst van de raadsvergadering van aanstaande maandag niet vertrouwd dringt de architect aan om toch tot de bouw van het Cultuurcluster te besluiten, omdat hij het een belangrijk onderdeel van het Inverdan-project vindt. De afgelopen 18 jaar heeft Soeters de Zaanse mentaliteit leren kennen: ‘eerst zien dan geloven’. Hij werd tijdens de eerste presentatie van het Inverdan-project geconfronteerd met ongeloof: ‘..maar meneer, dat gelooft u zelf ook niet?’ Soeters schrijft dat als er toen (in 2003) een referendum was gehouden de meerderheid van de Zaankanters tegen de plannen was geweest.

Completeer Inverdan door bouw Cultuurcluster

Soeters: “Maar bestuur en raad hebben juist op dat moment moed gevat en in bijna unanieme eensgezindheid een nieuwe koers voor het centrum van Zaanstad ingezet. Ik roep u op om die eensgezindheid in het uitstippelen van de toekomst van Zaanstad te hervinden en met dezelfde moed voort te werken aan de zelfs grotere uitdagingen die nu worden aangegaan in het project Maak Zaanstad. In dat verband zal uw besluit over het Cultuurcluster niet alleen voor mij, maar voor velen die aan de toekomst van Zaanstad werken, een indicatie zijn van de te verwachten bestuurlijke continuïteit, die meer dan elke andere omstandigheid de absolute voorwaarde is voor het bereiken van de gestelde doelen.” Daarom verzoekt Sjoeters de gemeenteraad met klem om Inverdan te completeren door het Cultuurcluster te laten bouwen.

3 Comments

 1. Soeters, je bent de koning der Drogredenen en Logische Misvattingen. Ga je schamen voor zoveel infantiel gelul om jouw eigenbelang te verhullen. Gebruik jouw talenten liever positief.

  Over de opkomst. De mensen hier verkwanselen zelf de democratie, voor zover die al bestaat. DIT was het moment geweest om daarvan te profiteren. De mening werd gevraagd en niet gegeven.

  Ik sprak tal van mensen die hun schouders ophaalden en niet zouden gaan stemmen. Het boeit ze niet. Ze zijn murf van het systeem dat níet democratisch is maar van de oorspronkelijke mens niets maar dan ook niets overlaat in tijd van minimaal twaalf jaar school. Gevoel wordt verjaagd en verboden. Een lege mens blijft over..

  Geen wonder dat we met een ‘leger’ aan zombies te doen hebben die het allemaal niet kan bommen èn het systeem nog verdedigen ook. Een pijnlijk moment om daarmee geconfronteerd te worden. Maar wel duidelijk dat er iets volstrekt mankeert aan onze manier van samen-leven. In een samenleving die niet samen-leeft.

  Er is geen enkele samenhang hier. Mensen ‘doen maar wat’ en interesseren zich nergens voor. Ze willen met rust gelaten worden maar beseffen niet dat het daarvoor te laat is en ze dus hun mond open moeten trekken.

  Tijd om te gaan samen-leven, dus. Hoe krijgen we hier een community van mensen die betrokken zijn?

  Wie had gewild had de stem via volmacht kunnen uitbrengen, of zelf, tussen 7:30 en 21 uur. Tijd zat.
  Niet stemmen is niet willen en getuigt van desinteresse. De rest is drogreden oftewel onzin. Zo zit het en niet anders. Wees liever eerlijk en duidelijk.

  Één voordeel: de gemeenteraad kan alsnog de uitslag, die volgens de ‘regels’ te kort schiet en niet geldig is, als argument gebruiken.
  Wat het volk wil is duidelijk. Men wil het cluster niet. Niet op deze manier.
  Het merendeel der mensen is echter niet in dit onderwerp (en eigenlijk nergens in) te interesseren.”
  rj

  blog:
  http://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/03/de-wonderlijke-energie-van-kinderen.html

 2. Als de architect zo de uitslag berekend zoals hij het nu doet in de brief aan de Gemeenteraad en die zelfde rekenmethode bij de structurele berekening van een gebouw zou gebruiken, dan zou hij van mij nooit een opdracht krijgen !!!

 3. Beste Meneer Soeters,

  Om begrijpelijke redenen legt u de cijfers uit in u voordeel, een andere uitleg zou kunnen zijn dat een nog kleinere minderheid het wel wil, maar dat blijft goochelen met cijfers. Feit is dat bijna 80% niet heeft gestemd om dat ze geen vertrouwen hebben in de politiek, en dat is beschamend.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.