Definitieve uitslag referendum vastgesteld

De definitieve uitslag van het referendum: 80% tegen, 20% voor bouw Cultuurcluster

ZAANSTAD – De definitieve uitslag van het Referendum Cultuurcluster is vrijdag door het Centraal Stembureau vastgesteld. Uit de definitieve uitslag blijkt dat 24.116 mensen hun stem uitbrachten, ofwel 19,82% van het aantal kiesgerechtigden van Zaanstad. ‘Voor’ de realisatie van het Cultuurcluster stemden 4.563 mensen en ‘tegen’ stemden 19.453 mensen. Er waren verder 65 stemmen blanco en 35 mensen brachten een ongeldige stem uit.

De referendumverordening beschouwt een uitslag als geldig als een groep van ten minste 30% van het aantal kiesgerechtigden zich tegen het realiseren van het Cultuurcluster uitspreek een uitslag die niet gehaald is.

Maandag 25 juni bespreekt de gemeenteraad de uitslag en wordt gestemd over een raadsvoorstel met betrekking tot de realisatie van het Cultuurcluster. Daarin wordt de gemeenteraad een keuze voorgehouden te besluiten:

A: Het raadsbesluit de definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het cultuurcluster van 16 februari 2017 in stand te houden.

Of

B: Het raadsbesluit de definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het cultuurcluster van 16 februari 2017 in te trekken.

Meerderheid gemeenteraad

In de gemeenteraad is een meerderheid naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor optie B. Er ligt motie van de oppositie waarin dit ook wordt voorgesteld. Coalitiepartij ROSA heeft nog ruim voor het referendum gesteld dat ROSA tegen het Cultuurcluster was, dat nog altijd is en zal blijven. Daarmee lijkt het lot van het Cultuurcluster bezegeld, omdat de stemverhouding 20-19 is voor het intrekken van het raadsbesluit. Wel lijkt het nog spannend te worden als de fractie van de PVV niet compleet is. Fractieleider Koert Calkhoven is al enige tijd ziek. PVV Zaanstad heeft gisteren wel laten weten dat Calkhoven er maandag bij zal zijn.

 

 

1 Comment

  1. Zaanstad doet toch wat ze willen, ik heb NEE gestemd, maar waarvoor eigenlijk, dus wat heeft het voor nut, het zal er toch komen. En dan die heer S. Soeters zal een aardig man zijn, maar Zaanstad word er niet mooier op met al zijn ideetjes.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.