Oppositie stemt woensdag 20 juni TEGEN bouw Cultuurcluster. U ook?

'De gemeente houdt ons voor de gek'

Uit de video van POV, DZ, SP, ROSA, Partij voor de Dieren en DENK

ZAANSTAD – Woensdag 20 juni wordt het Referendum Cultuurcluster georganiseerd. Partij voor de Ouderen en Veiligheid, ROSA Zaanstad, de Socialistische Partij Zaanstreek, DENK Zaanstad, Partij voor de Dieren en de Partij voor de Vrijheid zijn tegen de komst van het Cultuurcluster. Zij roepen alle stemgerechtigde Zaankanters op een NEE-stem uit te brengen.

Te kostbaar

De belangrijkste tegenargumenten betreffen de kosten van het gebouw en het clusteren van cultuur in een groot gebouw. Een week geleden vielen de stempassen in de bus en in de brief bij de stempas schrijft de gemeente Zaanstad dat de gemeenteraad 32,8 miljoen beschikbaar stelt voor de realisatie van het Cultuurcluster. Die informatie is onjuist stelt Democratisch Zaanstad met een verwijzing naar informatie die de gemeenteraad eerder van het college van B&W heeft ontvangen. In die informatie staat dat het gebouw € 46,6 miljoen gaat kosten (zie ons artikel van 5 juni jl:  Financiële feitjes over het Cultuurcluster). Jos Kerkhoven (Democratisch Zaanstad): “We worden voor de gek gehouden door de gemeente.” Alle oppositiepartijen (met uitzondering van GroenLinks) verwachten dat het niet bij € 46,6 miljoen blijft. Menno de Haas van ROSA gaat al uit van € 50 miljoen en misschien wordt het nog hoger. “Dat is 300 euro per inwoner van Zaanstad en dat is nog zonder de rente mee te rekenen.” Jaap Keijser (Partij voor Ouderen en Veiligheid) en Peter van Haasen (Partij voor de Vrijheid) zijn mordicus tegen zo’n investering: veel te duur zeker tegen de achtergrond van de schuldenlast die de gemeente al heeft, namelijk een half miljard euro. DENK Zaanstad en de Partij voor de Dieren vinden zo’n investering ook niet passen. En dan hebben we nog niet genoemd dat de exploitatielasten jaarlijks op zo’n € 2 miljoen komen en misschien wel meer.

Cultuur moet je niet clusteren

Niet alleen financiële argumenten zijn er tegen de bouw van een Cultuurcluster in het hart van de stad. Het idee dat cultuur in één gebouw geclusterd moet worden vinden de partijen buitengewoon onverstandig. Sebnem Pancar (DENK Zaanstad), Rick Schellingerhout (Partij voor de Dieren), Peter van Haasen (Partij voor de Vrijheid) en Patrick Zoomermeijer (Socialistische Partij) wijzen vooral op de kwaliteit van de puur Zaanse gebouwen. Zo’n nieuw, hip gebouw werkt drempelverhogend. Zonde als je de huidige locaties daarvoor opdoekt. Cultuur moet in de haarvaten van de samenleving aanwezig zijn. Dat moet je niet in één gebouw proppen. Bovendien zijn er zeer grote twijfels of zo’n clustering van cultuur wel werkt. In het land zijn voorbeelden genoeg waaruit blijkt dat het niet werkt. De culturele instellingen (De Bieb, FluXus, De Flux en de lokale omroep) zitten ook niet echt te wachten op een verhuizing. De Bieb zit prima in de oude Verkadefabriek. De locatie is goed bereikbaar en het is oude industriële cultuur. Allemaal perfecte combinaties. De Fabriek waarin het filmhuis is gevestigd is ook zo’n fantastische locatie met terras aan de Zaan. Hoe Zaanser kun je het hebben? Grote twijfels zijn er over de bereikbaarheid van het nieuwe gebouw. Ja bij het station, maar niet elke Zaankanter die cultuur geniet doet dat met bus of trein. De Bieb en De Fabriek zijn goed bereikbare locaties en er is ook voldoende parkeergelegenheid in de buurt.

De Bieb maakt het niet uit waar ze zitten. Dat heeft DENK Zaanstad opgemaakt uit gesprekken met De Bieb. Als het Cultuurcluster niet doorgaat, ook goed. De vrijwilligers van Filmhuis De Fabriek hebben eigenlijk geen zin om te verhuizen naar het Cultuurcluster, zegt Patrick Zoomermeijer. Aanvankelijk had het bestuur van het Filmhuis de Fabriek ook geen zin, maar de neiging om toch toe te geven aan een verhuizing is ook ingegeven door de subsidierelatie die er ligt. Enkele weken geleden erkende de wethouder Cultuur bij in Van onze centen (SBS) dat er is gesproken over het intrekken van subsidies als cultuurclubs weigerden mee te werken aan een verhuizing naar het Cultuurcluster. Blijf dan maar een volharden in je standpunt dat je eigenlijk niet wil.

FluXus maakte het de afgelopen dagen bont met posters waarop stond ‘Geen Cultuurcluster = Geen Poppodium’. Dus FluXus wil dat kiezers voor stemmen woensdag. Het stoort de oppositie omdat de informatie die wordt rondgestrooid niet klopt. Al helemaal niet nu het nieuwe college in het collegeakkoord heeft opgenomen dat er hoe dan ook een poppodium komt in de stad, ook als het Cultuurcluster wordt weggestemd. Geen Cultuurcluster is dus toch een Poppodium. Kiezers die een nieuw poppodium willen kunnen met een gerust hart woensdag ‘NEE’ stemmen.

Intussen strooit D66 ook nog wat zand in de ogen van de kiezers. Democratisch Zaanstad is boos op D66-raadslid Jan de Vries. Die heeft gezegd dat er in Zaanstad-noord een 2e cultuurcluster, of cultuurhuis komt. “De gemeenteraad weet helemaal van niets”, zegt Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad.

Meer informatie

Voor meer informatie en onze artikelen over het cultuurcluster: Kijk op onze Cultuurcluster-pagina

Het filmpje

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.