Goedemorgen Zaanstad: Dit moet je weten

Onderzoek Consumentenbond

Niet alle zonnebrandsprays halen beloofde bescherming

DEN HAAG – Zonnebrandsprays met factor 30 halen niet allemaal de beloofde bescherming. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond wijst twee geteste sprays af: Lucovitaal blijft steken op factor 19 en Australian Gold geeft maar bescherming tot factor 15. Lovea krijgt een onvoldoende, want het beschermt onder de maat tegen uv A-straling.

De Consumentenbond onderzocht de bescherming tegen uv A- en uv B-straling en keek verder naar het gebruiksgemak en duidelijkheid van het etiket van 15 zonnebrandsprays.  Zeven sprays bevatten allergenen. Die kunnen voor huidirritatie zorgen. Het ging om sprays van Etos, Ladival en Lucovitaal.  Omdat twee sprays van P20 en Louis Widmer hormoonverstorende ingrediënten bevatten (afgeraden door de EU) werden ze buiten de test gehouden.

SPF-factor

De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming het product biedt tegen uv B-straling. Deze straling zorgt voor de verbranding. Zonnebrandsprays en zonnebrandcrèmes moeten daarnaast ook beschermen tegen uv A-straling. Deze straling dringt dieper door in de huid en kan de kans op huidkanker en celveroudering vergroten.

Filmpje Consumentebond met kooptips

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.