Hembrug Museum door staatssecretaris Barbara Visser open ‘geschoten’

Koninklijke Onderscheiding voor initiatiefnemer Peter de Vries

Nieuwe Hembrug Museum is open

VIDEO | ZAANDAM – Met een kanon heeft staatssecretaris van defensie Barbara Visser het nieuwe Hembrug Museum open ‘geschoten’. Peter de Vries, initiatiefnemer van het museum, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet.

In 2003 wist Peter de Vries vlak voor de sluiting van Eurometaal veel bijzondere objecten, foto’s en documenten veilig te stellen. Daardoor is industrieel en militair erfgoed behouden gebleven. De objecten werden aanvankelijk overgedragen aan archieven, zoals dat van Zaanstad en het musea (Zaans Museum).

Vanaf 2003 zijn De Vries en oud-medewerkers van Eurometaal bezig geweest om aan een museale collectie te bouwen met als doel een en ander te tonen aan het publiek. Dat gebeurde aanvankelijk in een gebouw op het Hembrugterrein. Toen vanwege de ontwikkeling van het Hembrugterrein het eerste Hembrug Museum niet in dit pand kon blijven werd uitgekeken naar een alternatief. Er werden twee transformatorhuisjes beschikbaar gesteld aan de Kanonnenloods 14 in Zaandam, dus op het terrein en in 2017 werd de volledige collectie overgedragen aan het Zaans Museum. Het nieuwe museum is een dependance geworden van het Zaans Museum.

Het Hembrug Museum is dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Voor meer informatie, ook over rondleidingen op het terrein, ga je naar zaansmuseum.nl/hembrug-museum

Reportage mediapartner NH Nieuws

NH Nieuws-verslaggever Mischa Korzec maakte de volgende reportage van de opening van het Hembrug Museum.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.