VVD dumpt GroenLinks Zaanstad

"GroenLinks kiest voor bruuskeren van andere partijen"

ZAANSTAD – De onderhandelingen rond de vorming van een nieuwe coalitie lopen allesbehalve voorspoedig. GroenLinks ligt er opnieuw uit. Een besluit van de VVD die de partij van Paul Laport onverantwoordelijk gedrag verwijt. GroenLinks zou te ver zijn gegaan in haar uitlatingen jegens de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), maar uit de brief blijkt dat dit niet de enige reden is.

Eigenlijk wil GroenLinks helemaal niet met de POV in een coalitie zitten, omdat de POV niet wordt vertrouwd. Kennelijk heeft de houding en politieke onderhandelingsstijl van GroenLinks nu kwaad bloed gezet bij de VVD. Vijf dagen geleden sprak Gerard Ram (VVD) nog uit vertrouwen te hebben in de goede afloop (zie: 23 april 2018: Eric van der Burg en Zita Pels leiden nieuwe gespreksronde). Op zaterdag 21 april was er een goed gesprek geweest met Laport en de VVD nam de suggestie over om GroenLinks Statenlid Zita Pels te laten aanschuiven naast Eric van der Burg (VVD). Voldoende zwaargewichten in de strijd om uit de impasse te komen.

Van der Burg en Zita Pels hebben een aantal gesprekken met GroenLinks gevoerd. Daaruit blijkt dat de partij geen voorbehoud maakt bij de Partij voor Ouderen en Veiligheid, maar bij de combinatie VVD, POV en CDA.  “Deze combinatie vinden zij ‘te rechts’. Het CDA, dat een betrouwbaar midden-rechts programma heeft, wordt door GroenLinks neergezet als rechtser dan de VVD”, schrijft Gerard Ram. GroenLinks wilde andere combinaties van partijen, maar dat ging in tegen de uitkomsten van de verkennings- en informatiefase. Desondanks werd wel de ChristenUnie aan de formatietafel uitgenodigd. Gerard Ram: “Wat veel partijen nog het meest verbaasde, was dat uiteindelijk ook de combinatie met toevoeging van de ChristenUnie door GroenLinks zelf werd afgewezen.”

De acties van GroenLinks, schrijft Ram, zijn niet in goede aarde gevallen bij de VVD en een paar – niet nader genoemde – partijen. GroenLinks krijgt het verwijt het proces onnodig te hebben vertraagd.

Bedenktijd

De Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft na enige bedenktijd op 26 april laten weten niet in de voorgestelde combinatie te willen stappen. De acties van GroenLinks benoemt de POV als onnodig en schadelijk voor het proces en onwenselijk voor de bestuurlijke samenwerking. Gerard Ram: “GroenLinks zette in een e-mail, na het antwoord van de POV, de POV weg als een partij waarbij ‘het vertrouwen in het optreden van die partij ontbreekt’ alleen maar omdat zij niet in de door GroenLinks gewenste combinatie wilde stappen. De VVD vindt dat te ver gaan tegen een politieke partij die de nummer 2 van Zaanstad is geworden.” Ram stelt dat GroenLinks zich onverantwoordelijk gedraagt. Ram:  “Er ligt een geweldige kans om met harde afspraken te werken aan duurzaamheid en klimaatbeleid, echter GroenLinks kiest blijkbaar voor het bruuskeren van andere partijen.”

Geen serieuze gesprekspartner

Partijen in de onderhandeling zijn teleurgesteld. GroenLinks kan voor nu even niet langer als serieuze gesprekspartner worden gezien. De partij heeft zelf de deur dichtgegooid stelt de VVD. De VVD-fractie keurt de acties van GroenLinks af en vindt haar opstelling niet constructief. De VVD wil  nu verder zoeken naar een stabiele coalitie zonder GroenLinks. Erik van der Burg is gevraagd door te gaan met de opdrachtformulering zonder GroenLinks. Zita Pels (GroenLinks) is gevraagd zich terug te trekken. De VVD Zaanstad gaat snel met Erik van der Burg de ontstane situatie bespreken om te bekijken hoe de formatie verder moet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.