Slechte staat Coenbrug leidt tot woede in Koog aan de Zaan

Politieke partijen sturen brandbrief aan B&W

KOOG AAN DE ZAAN – Omwonenden van de Coenbrug in Koog aan de Zaan zijn woest. Eerder deze week bleek uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag dat de Coenbrug één van de honderd objecten te is die in matige tot slechte staat verkeert. Rijkswaterstaat heeft daarover in gesprekken nooit iets verteld. Onacceptabel vindt de buurt. Een en ander blijkt uit berichtgeving van onze mediapartner NH Nieuws.

De bewoners hebben deze week nog overlegd met Rijkswaterstaat. Er is toen gevraagd of de bruggen veilig waren. Volgens Rijkswaterstaat verkeerden de bruggen in prima staat. Dat zegt David Sluis van de werkgroep A8-Coenbrug tegen NH Nieuws. Uit inspectierapporten blijkt dat de constructie verzakt door corrosie. Onderdelen hadden al in 1975 moeten worden vervangen. Uit onderzoek van NH Nieuws/EenVandaag blijkt verder dat vluchtroutes zijn afgesloten, dat kabelbreuken het systeem dreigen plat te leggen en dat onderdelen naar beneden kunnen vallen. Ook voldoet de geluidswal niet meer.

De geluidswal had in 2011 volledig vervangen moeten worden, zegt Sluis. Klagen heeft niet geholpen. De buurt is enorm geschrokken van de staat van onderhoud en is het vertrouwen in Rijkswaterstaat helemaal kwijt.

SP, VVD en de PvdA in Zaanstad hebben het college van B&W een brandbrief gestuurd.

Geen open punten
Volgens Rijkswaterstaat zijn er qua onderhoud aan de geluidswal geen open punten. De benodigde werkzaamheden zijn uitgevoerd, zegt de organisatie in een reactie op de berichtgeving van NH Nieuws. Er zouden platen zijn weggehaald (dienden alleen voor zicht) en looppaden zijn vervangen. Verder onderzoekt Rijkswaterstaat nog welke maatregelen getroffen moeten worden om de geluidsoverlast te bestrijden. Het onderzoek is bijna klaar. Een en ander zou met de  bewoners zijn besproken.

Reportage NH Nieuws