Zaanstreek herdenkt Hannie Schaft tijdens Internationale Vrouwendag

VIDEO|ZAANDAM – In de Westzijde wordt traditioneel op Internationale Vrouwendag (8 maart) Hannie Schaft herdacht. Ondanks de flinke regenbuien ging het ook dit jaar gewoon door.  Het was dan ook een bijzondere herdenking dit jaar, omdat FNV Vrouw (voorheen FNV Vrouwenbond) 70 jaar bestaat. Namens deze organisatie speechte bestuurslid Sanne van der Gaag. Leerlingen van de Hannie Schaftschool uit Zaandam hadden dit jaar als thema ‘Respect’ en traditioneel een fraai boekwerk in mekaar gezet.

Het boek stuurt Greet Plekker – van Sante (zij is van de werkgroep Hannie Schaftherdenking van FNV Vrouw) naar Philine Polak, net als vorig jaar. Polak was  een studiegenoot van Hannie Schaft. Ze was aangenaam verrast met het boek van de leerlingen. Ruim de 90 gepasseerd, stelde ze in haar reactie aan Greet Plekker – van Sante dat ze eigenlijk niet zo oud had mogen worden. Ze wist te ontsnappen aan de jodenvervolging. De jodenvervolging was de reden waarom Hannie Schaft het verzet in ging.

De Hannie Schaftschool heeft het monument aan de Westzijde (bij de voormalige Kamer van Koophandel) geadopteerd. Om de paar jaar brengt de school met de hoogste groepen een bezoek aan de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen. Dat is een onderdeel van het lespakket dat door de school wordt aangeboden. De confrontatie met het verleden op deze plek is indringend. Hannie Schaft ligt op deze begraafplaats begraven als enige vrouw  tussen meer dan 400 door de Duitsers gefusilleerde verzetsstrijders.

Videoreportage Radio & TV Zaanstreek

Fotoreportage Lammert Melk

Lammert Melk maakt speciaal voor Radio & TV Zaanstreek de volgende fotoreportage.