Wasserij in Zaandam liet Syrische vluchtelingen voor fooi werken in snikhete loods

ZAANDAM – Vier Egyptische broers staan terecht omdat zij Syrische vluchtelingen onder ‘levensbedreigende’ omstandigheden lieten werken in een wasserij in Zaandam. De vluchtelingen werkten voor een paar euro per uur lange dagen in een snikhete loods. Dat meldt de Volkskrant.

De broers stelden de statushouders in het vooruitzicht dat zij 10 euro per uur zouden verdienen met het wassen van lakens van hotels. In de praktijk kregen zij zwart 4,50 euro per uur. Soms werd het salaris niet of slechts gedeeltelijk uitbetaald.

De broers moesten zich gisteren verantwoorden bij de rechter. Zij worden verdacht van mensenhandel.

Levensbedreigend

Volgens de officier van justitie moesten de vluchtelingen werken onder ‘levensbedreigende’ omstandigheden. Zo stonden zij bloot aan elektrocutiegevaar, slecht onderhouden machines en kregen zij geen bescherming tegen gevaarlijke stoffen. Ook was het de hele dag snikheet in de loods: 30 graden.

‘Leuke en gezellige sfeer’

Hoeveel vluchtelingen er aan het werk werden gezet is niet duidelijk. Volgens Justitie waren veel vluchtelingen bang om hun verhaal te doen. De broers spreken dat tegen. Volgens hen hing er in de wasserette een “leuke en gezellige werksfeer”. Ook zouden niet zij, maar een mysterieuze Hongaar de eigenaar zijn van de wasserette. Die man zou degene zijn die de vluchtelingen aan het werk stelde.