Na 2020 elektrische bussen in Amsterdam

Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (bron: wikipedia)

AMSTERDAM – Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam gaat vanaf 2020 rijden met elektrische bussen. De primeur is voor de lijnen 15, 22 en 36. De bussen worden opgeladeen door middel van Opportunity Charging (stilstaand opladen). Amsterdam, de Vervoerregio Amsterdam en GVB zetten hiermee ene belangrijke stap naar een veel schoner openbaar vervoer. De Europese aanbesteding om de eerste 31 elektrische bussen te kopen is vrijdag van start gegaan.

Stilstaand laden

Er zijn voor de hoofdstad twee systemen onderzocht. ‘In Motion Charging’ en ‘Opportunity Charging’. Voor de laatste is gekozen. Bussen laden hun batterijen stilstaand op in de garage. Tussentijds kunnen ze bijgeladen worden via een laadhub. De techniek is voor de korte termijn waarop de bussen nodig zijn haalbaar en betaalbaar. Bij een nieuwe lichting bussen wordt opnieuw gekeken wat de beste variant is voor de stad.

Bij Station Sloterdijk komt een ‘laadhub’ waar batterijen met eenn snellader kunnen worden opgeladen.

CO2 terugdringen

Het project wordt gefinancierd en gerealiseerd door de Vervoerregio Amsterdam, GVB en Gemeente Amsterdam. Doel van de samenwerking is om de CO2 uitstoot zo snel mogelijk te verminderen. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit en leefbaarheid.