Zaanse Kinderjury gaat weer van start

ZAANDAM – Op maandag 5 februari geeft burgemeester Jan Hamming het startsein voor de Zaanse Kinderjury 2018. Hij doet dat door in het Zaans Museum voor te lezen voor een groep van ruim 70 leerlingen van de OBS Het Eiland. Haming leest voor uit ‘Lampje’ van Annet Schaap. Schaap dingt met dit boek mee naar de Hotze de Roosprijs.

Dit jaar doen zestien basisscholen mee aan de Zaanse Kinderjury. De leerlingen (groepen 6 en 7) bepalen wie de winnaar wordt van de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. De winnaar krijgt een geldprijs van 4500 euro. De Hotze de Roosprijs is een bijzondere prijs. Er is geen andere gemeente in ons land die debuterende kinderboekenschrijvers op zo’n manier een steun in de rug geeft.

Leeskist

De deelnemende scholen krijgen een leeskist met de exemplaren van de zestien genomineerde boeken van 2018. Op www.zaansekinderjury.nl is de hele lijst te vinden.Tot eind april hebben de leerlingen de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriet. De boeken kunnen ze ook digitaal lezen. Dat kan via www.boogees.nl, het digitale  kinderboekenplatform. De schrijver die de meeste stemmen krijgt wint de Hotze de Roosprijs. De prijs wordt naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bekend gemaakt tijdense de Zaanse Kinderboekenmarkt.

Kameleonboeken

De Hotze de Roosprijs is vernoemd naar de schrijver van de Kameleonboeken. Hij woonde en werkte in Krommenie.