Morgen veel sneeuw verwacht: werk thuis!

Koning Winter slaat toe

REGIO – Het winterweer gaat ook morgen tot flinke problemen leiden. Daarvoor waarschuwen wegbeheerder Rijkswaterstaat en de NS. Op de weg wordt het volgens Rijkswaterstaat “een heel zware dag”: wie niet persé de weg op hoeft, wordt aangeraden dat niet te doen en eventueel thuis te werken. De NS past de dienstregeling uit voorzorg aan.

Vooral later op de dag worden grote problemen verwacht. “Er komt morgen aan het einde van de ochtend een nieuw sneeuwfront aan”, zegt Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat Het gaat de hele dag sneeuwen, misschien wel meer dan vandaag. Het wordt een heel zware dag op de weg.”

Spoorwegen

De NS past de dienstregeling natuurlijk op het spoor aan morgen ook weer. Op de meeste plaatsen rijden de treinen elk half uur, in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. Vooral tijdens de avondspits verwacht de NS zeer veel hinder voor treinreizigers.

Het spoorwegbedrijf raadt reizigers aan kort voor vertrek de reisplanner te bekijken. “De aangepaste dienstregeling kan gevolgen hebben voor de treinreis, met mogelijk drukkere treinen of extra overstappen”, zegt NS.

Code geel

Waar de grootste problemen zich precies gaan voordoen is nog niet duidelijk. Het KNMI heeft voor morgen code geel afgekondigd. Dat kan morgenmiddag of – avond vanwege gladheid door (natte) sneeuw mogelijk weer code oranje worden.

Rijkswaterstaat telde vandaag zo’n 150 aanrijdingen en dat zijn er veel, maar daarbij zijn kleinere slip- en glijpartijen niet meegeteld. “Het viel mij op dat er heel gedisciplineerd werd gereden” “Mensen reden 50 of minder. Wat dat betreft een pluim van ons naar de weggebruiker. Het advies om je reis uit te stellen als dat kan, blijft van kracht.”

De grootste problemen deden zich vanmiddag voor in het midden van het land. Daar blijft het ook nog wel even problematisch. maar weggebruikers moeten rekening houden met gevaarlijke rij-omstandigheden.”

De wegbeheerder heeft sinds gisteravond 20.00 uur zo’n 10 miljoen kilo zout over de wegen gestrooid. Daarbij is er door de strooiwagens ruim 144.000 kilometer afgelegd.